Доста појединаца има проблем са боловима у зглобовима. Постоје различити начини на које можете да се носите са овим боловима и покушате да их смањите, а нутриционисткиња Ема Пател вјерује да је то могуће и кроз исхрану.
Ова стручњакиња за исхрану открила је за британски Еxспресс коју храну једе сваки дан како би смањила болове у зглобовима и упалу која изазива бол.
Пател истиче да фокусирање на храну богату антиоксидансима и антиинфламаторним својствима може побољшати способност тијела да се опораве и заштите зглобови од даљег оштећења.
Риба
Масна риба је богата омега-3 масним киселинама, за које су истраживања показала да могу помоћи у смањењу упале у тијелу.
– Омега-3 масне киселине могу да смање производњу инфламаторних хемикалија у тијелу, што доводи до смањења болова и укочености зглобова – објашњава нутрициониста. Она савјетује да у исхрану додате рибу као што су лосос, скуша или сардине.
– Циљ је да се конзумира најмање двије порције масне рибе недјељно – додаје она.
Куркума
Куркума је популаран зачин који садржи куркумин, моћно једињење са јаким антиинфламаторним својствима. Пател истиче да се куркума вијековима користи у традиционалној медицини због своје способности да смањи упалу и бол, посебно код пацијената са артритисом.
Овај зачин можете конзумирати у различитим комбинацијама, а Пател саветује да га додате јелима као што су супе, смутији или кари јер може помоћи у ублажавању болова повезаних са болестима зглобова.
Бобичасто воће
Неће многе изненадити што се на овој листи налази и бобичасто воће. Богато је антиоксидансима и помаже у борби против оксидативног стреса и смањује упале у тијелу.
Бобице, посебно боровнице, садрже антоцијанине, једињења која се боре против упале и штите зглобове од даљег оштећења, тврди нутрициониста. Поред боровнице, добро је јести купине, јагоде, малине и друге врсте бобичастог воћа.
Ђумбир
Слично куркуми, ђумбир је још један природни антиинфламаторни састојак. Пател тврди да је доказано да ђумбир блокира одређене инфламаторне процесе у тијелу, пружајући олакшање бола људима који пате од стања као што су остеоартритис и реуматоидни артритис.
Шоља чаја од ђумбира дневно или свјеж ђумбир који се додаје у оброке је једноставан и ефикасан начин за смањење болова у зглобовима.
Маслиново уље
Као последњу намирницу коју би требало конзумирати сваки дан, а свакако и неколико пута недјељно, Пател издваја маслиново уље. Екстра дјевичанско маслиново уље је пуно антиоксиданата и здравих масти, посебно олеокантала. То је једињење које опонаша ефекте ибупрофена у смањењу упале.
– Маслиново уље није само здраво за срце, већ помаже и у подмазивању зглобова, чинећи кретање лакшим и мање болним -закључује Пател.