Све више тежимо неким модерним јелима и намирницама, а заборављамо неке од оних које су јели наши преци и која се понекад сматра сиротињском храном. И управо је ова житарица једна од њих, а признаћете да је не конзумирате превише, а можда је никад нисте ни пробали. У питању је просо.
Просо је житарица округлог изгледа, благо спљоштена и јако ситна. Жућкаста је боје и има слаткаст укус. Прије него што је поједемо, морамо јој скинути љуску, а интересантно је да је једна од оних житарица које не садрже глутен. Узгаја се у Индији, Нигерији и другим афричким земљама, па се зато сматра древном житарицом. Зашто све ово напомињемо? Зато што, вјеровали или не, ова житарица има бројне благодети, а уједно и разлоге зашто би требало да је једете.
Једна шоља куваног проса има око 207 калорија, 41 угљени хидрат, 6 грама протеина, а 1,7 грама масти. Такође, просо се може похвалити да је житарица која у себи има највећи садржај калцијума од свих житарица, пише "Хеалтх лине". Пошто је калцијум потребан за здравље костију, онда повезујете да је и сам просо одличан за кости, крвне судове и правилну функцију нерава. Осим тога, може да помогне у контроли ниова шећера у крви, јер у себи садржи влакна и нескробне полисахариде које спадају у несварљиве угљене хидрате који помажу у контроли шећера у крви. Стога је пожељно да га конзумирају особе са дијабетесом. Просо се сматра и једном од најбољих намирница за бубреге, као и појаву камена или пијеска у њима.
Просо може помоћи и у снижавању холестерола, а одличан је савезник и у борби против вишка килограма, посебно ако не желите да уносите у себе глутен.