Voće i povrće u sebi sadrži puno benefita po zdavlje, pa stručnjaci preporučuju da ono bude obavezan dio vaše svakodnevne ishrane, naročito kada je u pitanju svježe, neprerađeno voće i povrće
Ipak, danas su ti benefiti umanjeni različitim procesima prerade i tretiranjem hemikalijama, a kada ih jedemo više nego što je preporučeno, onda nam čak čine veću štetu nego korist! Vjerovatno ćete se iznenaditi kada vidite šta je sve na spisku:
1. Ananas
Zašto je loš: Sadrži 16,2 grama šećera u 200 grama voćke
Prepun je šećera i zato je loš izbor za svakoga, a pogotovo za dijabetičare i osobe sa insulinskom rezistencijom. Ako se pretjeruje, nepovoljno utiče i na kilažu.
2. Kukuruz (i kokice)
Zašto je loš: Najčešće je genetski modifikovan
Omiljena ljetnja grickalica, nažalost, danas se najčešće dobija iz genetski modifikovanog sjemena. Kupovne kokice u kesama su još gori izbor, jer su pune šećera, prerađenih sirupa i drugih štetnih dodataka.
3. Višnje
Zašto su loše: Sadrže 17 g šećera na 130 grama voća
Iako vam možda ne djeluju tako jer su kiselkastog ukusa, višnje su zapravo krcate šećerom.
4. Kokos ( I njegovo ulje, šećer i voda)
Zašto je loš: Prepun je zasićenih masti, šećera i kalorija
Osobe koje pate od visokog holesterola ili srčanih bolesti ne bi uopšte smjele da konzumiraju kokos i njegove proizvode.
5. Nar
Zašto je loš: Sadrži čak 39 grama šećera u 150 grama voća
Ovu voćku neki zovu i prirodnom čokoladom.
6. Mango
Zašto je loš: Sadrži 23 grama šećera na 165 grama
Čuvena tropska voćka takođe je riznica nepotrebnog šećera.
7. Krompir
Zašto je loš: Jedan krompir prosečne veličine sadrži čak 36 grama ugljenih hidrata
Omiljeno povrće sa naših prostora treba jesti umjereno, jer nema potrebe da se tijelo zatrpava skrobom.
8. Banane
Zašto su loše: Prepune su skroba
Ako želite da smršate, banane nikako nisu dobar izbor. Konzumirajte ih umjereno.
9. Smokve
Zašto su loše: U 150 grama smokvi nalazi se 16 g šećera
Iako je ovo sočno voće odlično za snižavanje pritiska i obiluje korisnim vlakanima, takođe je prepuno šećera, pa se ne smije pretjerivati.
10. Lubenica
Zašto je loša: Lubenica je riznica fruktoze
Osvježavajuća kriška hladne lubenice bi vam mnogo manje prijala kada biste znali koliko šećera ima u njoj.
11. Prokelj
Zašto je loš: Izaziva nadutost i gasove
Ako se mučite sa nadutošću i gasovima, izbacite prokelj iz ishrane.
12. Patlidžan
Zašto je loš: Upija puno soli i masnoća
Patlidžan mnogi koriste kao alternativu mesu, ali problem je u tome što on upija kalorije i soli u sebe kao sunđer, a vi to potom unosite u organizam. Ako govorimo o zamjeni za meso, pečurke su mnogo bolja opcija.
13. Crni luk
Zašto je loš: Može da izazove probleme sa varenjem
Nema jela na našim prostorima u kojem se ne nalazi i malo crnog luka. Ipak, ni sa njim ne treba pretjerivati jer može da izazove digestivne probleme.