Менструални бол чест проблем

Ово лиснато поврће је најбоље помаже код болних циклуса

  • Извор: Политика Магазин
  • 26.03.2025. 15:35

Менструални бол је чест проблем са којим се многе жене сусрећу сваког мјесеца.

Док лекови могу помоћи код менструалних тегоба, шпинат је још један ефикасан кућни лијек против болова.

Наиме, ово зелено поврће, богато виталним хранљивим материјама, може бити одговор на ублажавање тегоба током менструације без употребе лијекова.

Његов висок садржај гвожђа, заједно са разним витаминима и минералима, има важну функцију у подршци тијелу током менструације када нивои исхране могу драматично да варирају, а шпинат ублажава не само физички бол, већ и ментални стрес који је обично повезан са менструацијом.

Менструални бол, такође познат као дисменореја, односи се на нелагодност или бол који се осјећа у доњем дијелу стомака током циклуса.

То је уобичајено стање које варира по интензитету-  у распону од благог до тешког. Менструални бол је најчешћи разлог за бол у доњем дијелу стомака, који доводи до пулсирања и грчева. Такође може да буде и бол у доњем дијелу леђа праћен главобољом. Међутим, прије него што узмете лијек против болова, можда постоји природнији приступ. Један такав лијек за болове током менструације је шпинат.

Смањите грчеве током менструације

Шпинат може бити ефикасан због свог богатог профила хранљивих материја. Он је наиме богат гвожђем, а током циклуса губи се крв и смањено је задржавање гвожђа у тијелу. Недостатак гвожђа може да изазове значајан умор, слабост и повећану осјетљивост на бол, погоршавајући грчеве.

Магнезијум је такође кључни елемент шпината који д‌јелује као природни релаксант мишића, који је неопходан током менструације када контракције материце изазивају грчеве. Он подстиче опуштање мишића, што смањује снагу ових контракција, а самим тим и јачину менструалних грчева. Такође, шпинат има широк спектар витамина, укључујући А, Ц и многе витамине Б, од којих сви помажу општој физиолошкој равнотежи и благостању, пише Health Схотс.

Како конзумирати шпинат?

Да бисте јели више шпината згодно је да од њега правите свјеже салате, можете га додати у смути, или га спремати као вариво. Такође, он је захвална намирница и за супе и чорбе и као додатака кајганама и фритатама.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: