Није лако снаћи се међу најразличитијим савјетима за здрав почетак дана, али ни међу упозорењима о томе шта не треба јести ни пити ујутру.
Док једни тврде да не ваља пити кафу, други подсјећају да треба водити рачуна о доручку и избјегавати тијеста, масну храну и прерађевине. Међутим, многи су почели да избјегавају и кафу и јаку храну па замијене и једно и друго енергетским напитком.
Љекари кажу да је овакво рјешење врло лоше, јер тиме уносимо још већу количину кофеина и шећера у организам. Кофеински додаци у енергетским пићима, показала су истраживања, подижу крвни притисак и убрзавају срчану радњу.
Њиховим дејством се подстичу процеси које у нормалном физиолошком процесу отпочиње јаче лучење хормона епинефрина у тијелу. Послије дозе веће од 200 мг, срце може да упадне у аритмију и тахикардију. Ова пића лоше дјелују и на артерије, појачавајући процес калцификације.
Повећане количине шећера у пићима изузетно су опасне, јер овако узете слатке "намирнице" уопште не дају осјећај ситости. Дакле, боље је да за доручак поједете чак и кифлу са џемом него да попијете енергетско пиће. Изложеност органа толиким количинама шећера доводи до гојазности и масне јетре.