Конзумирање превише соли може бити опасно, али не знају када су појели превише соли.
Претјерано зачињавање хране може повећати ризик од високог крвног притиска, а постоји низ знакова који указују на то да сте имали превише зачина.
Један суптилан симптом је отицање руку и стопала. Со повећава количину воде коју задржавате у тијелу, што може узроковати едем – медицински израз за отицање глежњева, стопала и ногу.
Иако оток често може нестати сам од себе, може бити знак нечег озбиљног ако се не нестане за неколико дана.
Оливија Барлеј, нутриционисткиња НХС програма за превенцију дијабетеса, рекла је да када се конзумира превише соли, тијело задржава вишак натријума и повећава течност изван ћелија.
– То узрокује да бубрези имају смањену функцију, уклањају мање воде и стога повећавају крвни притисак – додаје.
Може повећати ризик од срчаних болести, срчаног и можданог удара , као и анеуризме, болести бубрега и деменције. Стање узрокује око 75.000 смртних случајева годишње и познато је да погађа најмање једног од три Британца.
Међутим, много више њих би могло живјети с тим несвјесно, јер 63% Британаца млађих од 50 година не зна колики им износи крвни пристисак.
Превише соли један је од кључних узрока овог стања. Смјернице сугеришу да одрасли не би требали узимати више од 6 г дневно, али већина Британаца има око 8,1 г дневно.
Већина ове соли не долази од додавања прстохвата у оброке, већ је скривена у састојцима готове хране попут хљеба и умака, каже Блоод "Pressure УК".
То може узроковати отицање руку или стопала око дан након конзумирања хране богате соли, кажу стручњаци.
Истраживања су показала је да је конзумирање превише соли сваки дан повезано с отицањем ногу код старијих мушкараца.
Ово није тренутна реакција након јела, али ако у наредна 24 сата након што сте јели слану храну примијетите отицање на овим подручјима, то би могла бити веза. Ако оток не нестане након неколико дана, то би могао бити знак да требате отићи доктору.