Већина људи мисли да само дијабетичари имају повишен ниво шећера у крви. Међутим, то није истина.
Свака особе може да пати од овога, а да не види штету која је начињена нервима, крвним судовима и органима.
Да вам се то не би догодило и да бисте спријечили компликације које констатно повишен шећер може да изазове, важно је да препознате симптоме који упозоравају и предузмете одговарајуће мјере.
Масноће облажу органе
Фруктоза, састојак шећера тјера јетру да ефикасније складишти масти и то на чудним мјестима. Временом долази до стварања масних наслага око јетре, што изазива обољење јетре, које је било ријетко прије осамдесетих година прошлог вијека.
Повећавање вјероватноће за настанак повишеног шећера у крви
Сваких додатних 150 калорија добијених усљед уноса шећера дневно повећава шансе да се добије дијабетес за 1,1 посто.
Повишен холестерол
Кад се изузму особе са високим холестеролом и/или дијабетесом и гојазне особе, код особа које уносе много шећера биљежи се највећи пораст лошег холестерола и опасних триглицерида, и уједно смањење нивоа доброг холестерола (ХДЛ). Прекомерни шећер доводи то тога да јетра производи више лошег холестерола док у исто вријеме спријечава организам да га избаци
Срчана обољења
Срчања обољења и дијабетес су уско повезани. Срчани и мождани удар су највећи узрочници (65 одсто) смрти код особа са дијабетесом типа 2.
Крвни притисак
Долази до прекомерног лучења инсулина, који лоше утиче на систем за циркулацију и на артерије. Хронични високи ниво инсулина изазива бржи раст мишићних ћелија око крвних судова, а то узрокује стврдњавање зидова артерија, што је корак до високог крвног притиска.
Прождрљивост
Редовно уношење великих количина шећера омета слање порука мозгу да смо сити. Лептин, хормон који шаље сигнале да смо сити, не врши своју функцију, док фруктоза коју смо кроз шећер унијели стално изазива глад.
Зависност од шећера
Шећер изазива лучење хемикалија које утичу на центар за задовољство у мозгу, то јест на лучење опиоида и допамина. Као и код особа које узимају дрогу, у овом случају развија се толеранција на шећер, што значи да је потребно све више шећера да би се постигао осећај задовољства. Приликом проучавања утицаја шећера на пацовима примећено је да животиње почињу да цвокоћу зубима, имају тремор, дрхтање и постају анксиозне када им се одузме шећер.
Умор
Превише шећера у организму доводи до сталног осјећаја умора. Долази до сталних промјена нивоа шећера у крви, због чега организам тражи да једете нешто слатко, и тако се вртите у зачараном кругу.
Депресија
Постоји веза између депресије и узимања слаткиша. Особе које једу пуно слаткиша временом постају склоније депресији.