Нар, један од најукуснијих дарова Средоземља, веома је тражено воће и у другим, континенталним крајевима.
Плод нара садржи доста витамина Ц: у 100 грама овог воћа налази се 15 одсто дневних потреба одраслих особа за овим витамином. Уједно ово воће је одличан извор и пантотенске киселине (витамин Бе-5), калијума, али и полифенола (антиоксиданаса).
Конзумирањем нара или његовог сока (али природно исцијеђеног, не индустријски добијеног) смањује се могућност обољења од кардиоваскуларне болести. Ако се дневно једе само 50 грама нара или пије сок у тој количини може да се нормализује висок крвни притисак у периоду од годину дана (нар утиче на смањење притиска чак и до 20 одсто).
Зато се ово воће препоручује у исхрани код обољелих од хипертензије, али само за особе које нису под терапијом. Опрез је неопходан код пацијената са терапијом је нар никако не може замијенити лијекове које је прописао љекар.
Ово воће јединственог изгледа потиче са тла данашњег Ирана и Ирака, некадашње Персије. Одатле се проширило на подручје Кавказа и даље ка Азији, а потом и широм Европе и Америке. Сезона нара на Медитерану траје од септембра до фебруара, када га највише има и у нашим радњама. Калоријска вриједност нара је 83 калорије у 100 грама, а чак 16 одсто су дијетна влакна. Осим калијума, којим обилује (236 милиграма у 100 грама), у нару има и других минерала: фосфора, магнезијума, калцијума, гвожђа, цинка, барка и мангана.
У народној медицини широм свијета нар се користи за ублажавања различита стања, од дијареје, крварења у деснима, против хемороида, акни и катаракте. Иако се у многим културама свијета везује за плодност, интересантно је да су Индијци дијелове плода нара користили и као контрацептивно средство, преноси Политикин магазин.
Данас се користи за смањење ризика за болести срца и крвних судова (артеросклерозе), хипертензије, а сок има и одређена антибактеријска својства. Смањује ризик од рака, посебно простате и дојке, смањује лош холестерол и бори се против слободних радикала (чува ћелије).
Како ољуштити нар
Почиње се тако што се одсјече "круна". Направе се резови по кори, баш као што се сијече поморанџа, али да кора и даље остане цијела. Потом се нар потопи у чинију са водом и у њој одстоји десетак минута. Док је нар у чинији, одломи се кора по зарезима које су направљени и истресу се зрнца у чинију. Она ће да потону на дно. Кашиком или неком другом пригодном алатком покупи се кора из чиније и проциједе зрнца уз помоћ ђевђира.
Плод нара садржи доста витамина Ц: у 100 грама овог воћа налази се 15 одсто дневних потреба одраслих особа за овим витамином. Уједно ово воће је одличан извор и пантотенске киселине (витамин Бе-5), калијума, али и полифенола (антиоксиданаса).
Конзумирањем нара или његовог сока (али природно исцијеђеног, не индустријски добијеног) смањује се могућност обољења од кардиоваскуларне болести. Ако се дневно једе само 50 грама нара или пије сок у тој количини може да се нормализује висок крвни притисак у периоду од годину дана (нар утиче на смањење притиска чак и до 20 одсто).
Зато се ово воће препоручује у исхрани код обољелих од хипертензије, али само за особе које нису под терапијом. Опрез је неопходан код пацијената са терапијом је нар никако не може замијенити лијекове које је прописао љекар.
Ово воће јединственог изгледа потиче са тла данашњег Ирана и Ирака, некадашње Персије. Одатле се проширило на подручје Кавказа и даље ка Азији, а потом и широм Европе и Америке. Сезона нара на Медитерану траје од септембра до фебруара, када га највише има и у нашим радњама. Калоријска вриједност нара је 83 калорије у 100 грама, а чак 16 одсто су дијетна влакна. Осим калијума, којим обилује (236 милиграма у 100 грама), у нару има и других минерала: фосфора, магнезијума, калцијума, гвожђа, цинка, барка и мангана.
У народној медицини широм свијета нар се користи за ублажавања различита стања, од дијареје, крварења у деснима, против хемороида, акни и катаракте. Иако се у многим културама свијета везује за плодност, интересантно је да су Индијци дијелове плода нара користили и као контрацептивно средство, преноси Политикин магазин.
Данас се користи за смањење ризика за болести срца и крвних судова (артеросклерозе), хипертензије, а сок има и одређена антибактеријска својства. Смањује ризик од рака, посебно простате и дојке, смањује лош холестерол и бори се против слободних радикала (чува ћелије).
Како ољуштити нар
Почиње се тако што се одсјече "круна". Направе се резови по кори, баш као што се сијече поморанџа, али да кора и даље остане цијела. Потом се нар потопи у чинију са водом и у њој одстоји десетак минута. Док је нар у чинији, одломи се кора по зарезима које су направљени и истресу се зрнца у чинију. Она ће да потону на дно. Кашиком или неком другом пригодном алатком покупи се кора из чиније и проциједе зрнца уз помоћ ђевђира.