Сенф

Ову намирницу користимо као прилог, а помаже код промуклости и упала

  • Извор: Крстарица
  • 23.10.2024. 18:13

Иако сенф не спада у сам врх природних лијекова, његова љековита својства свакако нису за потцјењивање.

Због изузетне љековитости слачице, која је у основи овог популарног намаза и кориштење сенфа често се препоручује у медицинске сврхе.

Домаћи сенф, припремљен од природних састојака, без употребе вјештачких боја, арома и конзерванаса делотворан је колико и сама слачица. Има снажно антибактеријско дејство, пикантан укус, па се користи као додатак сланим јелима.

Богат је фосфором, магнезијумом, гвожђем, селеном, натријумом, витамином А и протеинима. Осим у исхрани, сенф је лако доступна намирница која нам може помоћи код неких обољења и тегоба.

Ако љети пијете хладна пића, често нам се деси да промукнемо. Тада нам олакшање може донети једноставан природан рецепт: сенф, сок од пола лимуна, кашичица соли, кашичица меда. Све се кува у пола шоље воде око 10 минута, па када се охлади, гргори се по гутљај-два док се све не потроши.

Када нам се након тренирања упале мишићи, можемо их намазати сенфом, јер је он одличан за опуштање мускулатуре. У те сврхе може се направити и купка од сенфа, кашичице морске соли и вреле воде. Слична купка, у мањој количини изврсна је за опуштање и одмор уморних ногу и стопала. Не треба занемарити ни све више истраживања која указују на антиканцерогена дејства сенфа, нарочито на малигна обољења дигестивног тракта. За све то заслужна је наравно слачица.

Вредијело би напоменути и то да је сенф погодан додатак јелима у дијеталној исхрани, јер се у 100 грама сенфа налази свега око 75 кцал. Ипак, са овим намазом не треба ни претјеривати због високог садржаја натријума, пошто може изазвати поремећај крвног притиска.

Како се прави сенф?

Како је домаћа храна увијек здравија и сигурнија од оне у продавницама, а сенф заиста није тешко направити, дајемо вам провјерену рецептуру за припрему домаћег сенфа без сирћета. Овако спремљен сенф у фрижидеру можете чувати 6 мјесеци.

Ево како да сами направите домаћи сенф:

Потребно је: 2/3 шоље сјемена слачице (беле или помешане са црном), 1 шоља лимуновог сока, 1/3 млаке воде, 1 кашичица соли, зачини по жељи, а ми вам предлажемо мајчину душицу, рузмарин и кари.

Помијешати лимунов сок са водом, у то потопити слачицу и оставити да стоји 3-4 дана. Слачица ће упити сву течност за то вријеме. Након тога самлети ову смјесу до жељене структуре и додати со и зачине.

Препорука је да се тек направљен сенф остави у фрижидеру да одстоји пар дана, биће укуснији, а у међувремену слачица ће изгубити на љутини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)