Хљеб је главна намирница у многим исхранама широм свијета.
Међутим, није сваки хљеб једнак када су у питању његови учинци на наше здравље.
Неке врсте хљеба, посебно оне од рафинисаног брашна, могу изазвати упалу у тијелу. То је због високог гликемијског индекса, ниског садржаја влакана те присутности адитива и конзерванса.
Ти фактори могу довести до скокова шећера у крви и проблема са здрављем цријева.
Зато је нутриционисткиња Лиса Ричардс упозорила на једну врсту хљеба коју бисмо требали да огранимо ако желимо да смањимо ризик од упале.
„Бијели хљеб, који се обично користи за прављење сендвича, најнездравији је из много разлога, а посебно због својих упалних учинака“, рекла је Ричардс, преноси Б92.
Претјерана конзумација може довести до скокова шећера у крви и проблема са здрављем цријева
Бијели хљеб се прави од рафинисаног брашна, што узрокује брз скок нивоа шећера у крви. Ти скокови временом могу да доведу до упале.
Ова врста хљеба такође садржи адитиве и конзервансе који могу узнемирити цријева и додатно изазвати упалу.
Ричардс објашњава: „Прерађена храна, попут бијелог хљеба, пролази кроз процес рафинисања у којем су влакна и корисне храњиве материје уклоњене и замјењене нездравим верзијама.“
То може допринијети упали и гојењу.
„Бијели хлеб такође може да наштети здрављу црева узрокујући упалу и храњење лоших бактерија, што доводи до дисбиозе цријева“, упозорава нутриционисткиња.
Дакле, препоручује конзумацију раженог или хлеба од целовитих житарица.