Здрава намирница

Пет разлога зашто би требало да једемо кисели купус

  • Извор: Магазин новости
  • 16.11.2024. 12:06

Кисели купус је намирница за коју се вјерује да је откривена у Кини још прије 2.000 година. Процесом ферментације долази до раста корисних пробиотских бактерија, што га чини изузетно здравом намирницом. Потрудите се да набавите домаћи производ, али уколико нисте у могућности, при куповини бирајте купус који није пастеризован, како не би биле уништене поменуте корисне бактерије. Кисели купус је многима неизоставна зимска намирница захваљујући својим здравственим предностима.

1. Извор је корисних хранљивих материја

Кисели купус је добар извор влакана, витамина и минерала. Ферментисани прозводи су лакши за варење: ензими киселог купуса помажу тијелу да разгради храну на мање, лакше сварљиве молекуле. На тај начин, апсорбоваће се више хранљивих материја, што ће позитивно утицати на енергију и виталност.

2. Може да ојача имунитет

Већина имуних ћелија организма смјештена је у цријевима и зато се она сматрају центром имуног система. Супстанце из киселог купуса могу да помогну у одржавању здравог дигестивног тракта, као и да подстакну постојећа антитијела да се боре са штетним супстанцама. На тај начин, смањује се ризик од инфекција. Поред тога што садржи корисне бактерије и служи као природни пробиотик, кисели купус је добар извор витамина Ц и гвожђа, хранљивих материја које су познате по свом позитивном утицају на имунитет и здравље.

3. Утиче на здравље срца

Кисели купус може да буде користан за балансирање нивоа холестерола захваљујући високом садржају влакана и пробиотских бактерија. Он је, такође, добар извор калијума, који може да утиче на снижавање крвног притиска. Витамин К2, који се налази у овој намирници, може да спријечи таложење калцијума у артеријама и да, на тај начин, превентивно дјелује на артеросклерозу и проблеме са срцем.

4. Може да поправи расположење

Ферментисана храна, поново преко цријева, може позитивно да утиче на расположење. Одређени сојеви пробиотских бактерија (укључујући Лацтобациллис хелветицус и Бифидобацтериа лонгум) које проналазимо у киселом купусу, могу да ублаже нервозу. У цријевима се ствара здравија равнотежа, а поједине масне кисеилне имају благотворан утицај на упалне процесе у тијелу. Такође, у овој намирници се налазе магнезијум и цинк, микронутријенти који балансирају стање у цревима и тако позитивно утичу на расположење.

5. Помаже код вишка килограма

Као и већина салата, кисели купус нема много калорија и идеалан је ако пожелите нешто да грицнете чак и када сте на дијети. У 100 грама ове моћне намирнице налази се само 20-ак калорија, што можете веома брзо да потрошите. Такође, киселост може да помогне разлагању масноће након обилнијег оброка и зато није случајно што се често баш кисели купус сервира на празничном столу уз месне специјалитете.

Да ли је кисели купус безбједан за све?

Ова салата је препоручљива већини људи, али због високог садржаја хистамина (биохемијске супстанце непоходне за функционисање бројних органа) код људи са алелргијом на ову супстанцу могу да се јаве нежељени ефекти након конзумирања киселог купуса. У овој намирници се, такође, може да се налази висок ниво тирамина, зато пацијенти који узимају терапију попут инхибитора моноаминске оксидазе (МАО инхибитора) треба да буду опрезни када је уводе у исхрану. Поред тога, људима који пате од хроничних болести препоручује се да се посавјетују са љекаром прије конзумирања ове намирнице.

Када сами киселите купус, трудите се да користите стерилне посуде и да пратите провјерени рецепт. Посебно обратите пажњу на вријеме ферментације и температуру, као и количину соли. Уколико, ипак, пресолите купус, не очајавајте, постоје трикови који вам могу помоћи да постигнете прави укус!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: