Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokog krvnog pritiska, „trovanja krvi", reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega i kožnih oboljenja.
List maslačka od davnina je poznat kao dobar diuretik, pa se preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, kod čestih infekcija mokraćnih kanala i visokog krvnog pritiska. Koren ove biljke podstiče apetit, pa ga preporučuju kod probavnih tegoba i nedovoljnog lučenja žuči. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod čišćenja jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, debljina i celulit. Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je korijen maslačka blagi diuretik. Maslačak je dodatna terapija kod povišenog holesterola.
Maslačak se od davnina koristi kao prva prolećna salata. Mladi proljećni listovi sadrže oko tro odsto bjelančevina, osam odsto ugljenih hidrata, 20-60 mg po procentu vitamina C i tri mg po procentu gvožđa. Koren je još hranjiviji, posebno u jesen i zimi, i sadrži čak 20 odsto ugljenih hidrata, od čega najveći dio otpada na inulin kao i dva i po odsto bjelančevina. Za hranu se koriste mladi proljećni listovi, prije izbijanja stabljike, piše Kurir.
SALATE OD MASLAČKA
Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Maslinovo ulje pomješajte s jabukovim sirćetom, aceto balsamikom i bijelim lukom. Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmješajte i neka odstoji pola sata. Luk, komorač i krastavac isijecite, a šargarepu izrendajte. Sve sastojke pomješati.
ČAJ OD LISTOVA
Čaj od listova maslačka priprema se tako što kašičicu sušenih listova prelijete s dva decilitra vrele vode. Poklopite, i posle 10 do 15 minuta procedite.
ČAJ OD KORIJENA
Tri do pet grama korena stavi se u mlaku vodu. Zagrijte i kuvajte 10 minuta. Procediti, i najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.