Иако и није много примамљив због због јаког мириса, бијели лук ипак спада у оне најздравије намирнице које би требало готово свакодневно конзумирати.
Блиско је повезан бијели лук са празилуком и црни луком, а користи се у кулинарство због свог оштрог укуса и поменутог мириса.
У чему је тајна бенефита бијелог лука?
Бијели лук је јако хранљив, садржи витамине Ц и Б6, манган, селен и разне антиоксиданте и једињења сумпора, посебно алицин, који је одговоран за многе његове здравствене предности, пише “НДТВ“.
Свакодневно конзумирање чена бијелог лука може значајно побољшати здравље, а може помоћи у заштити од инфекција, кардиоваскуларних болести и других хроничних стања. Ово је девет разлога зашто то треба да урадите.
Бијели лук јача имуни систем
Бијели лук побољшава имунолошку функцију тако што стимулише производњу бијелих крвних зрнаца и повећава активност природних ћелија убица, које играју кључну улогу у одбрани тијела од инфекција и болести. Једињења сумпора у бијелом луку, посебно алицин, помажу у овом процесу јачања имунитета.
Бијели лук смањује крвни притисак
Алицин у бијелом луку помаже у опуштању крвних судова и побољшава проток крви, чиме се смањује крвни притисак. Такође, подстиче производњу азотног оксида, једињења које помаже у вазодилатацији, додатно помаже у смањењу хипертензије.
Бијели лук побољшава ниво холестерола
Показало се да бијели лук смањује ниво укупног и ЛДЛ (лошег) холестерола док повећава ХДЛ (добри) холестерол. То је због његове способности да инхибира синтезу холестерола у јетри и побољша његову разградњу. Нижи нивои холестерола смањују ризик од срчаних болести и можданог удара.
Бијели лук има антиоксидативна својства
Бијели лук садржи антиоксиданте попут селена, витамина Ц и флавоноида који штите ћелије од оксидативног оштећења изазваног слободним радикалима. Ови антиоксиданси неутралишу слободне радикале, смањујући ризик од хроничних болести као што су рак и срчана обољења и успоравају процес старења.