Прескакањe доручка и вечере могло би да има озбиљне посљедице по здравље срца, упозорава др Нина Чандрасекаран, специјалиста за плућне болести и интензивну медицину.
Према њеним ријечима, прескакање ова два кључна оброка повезано је са повећаним ризиком од срчаних обољења и срчаног удара, а дугорочно може допринијети и развоју гојазности.
"Само прескакање доручка повезано је са гојазношћу, високим крвним притиском, смањеном осјетљивошћу на инсулин, па чак и неким облицима губитка слуха", објаснила је др Чандрасекаран. Она је додала да ујутру, када је ниво адреналина природно већи, тијело недостатак уноса хране доживљава као пријетњу, што може додатно да изазове одговор организма на стрес.
"Тијело тада почиње да лучи повећане количине адреналина и других хормона стреса који убрзавају рад срца, повећавају оксидативно оштећење ћелија и временом могу да изазову укоченост артерија", упозорава докторка.
Осим што директно утиче на срце, прескакање оброка током дана често доводи до појачаног осјећаја глади увече, што доводи до преједања.
"Ово може временом допринијети развоју гојазности, која је такође главни фактор ризика за кардиоваскуларне болести", истакла је Чандрасекаран.
Једна студија је додатно потврдила ове тврдње. Истраживачи су анализирали повезаност између прескакања доручка и ризика од кардиоваскуларних болести и укупне смртности. Резултати су показали да људи који редовно прескачу доручак имају 21 одсто већу вјероватноћу да добију срчани удар или да умру од њега, а 32 одсто већа је вјероватноћа да ће умријети од свих узрока у поређењу са онима који су редовно доручковали.
"Иако се резултати разликују од студије до студије, заједнички закључак је да редовно прескакање доручка може повећати ризик од озбиљних здравствених проблема", наводи се у анализи.