Некада често коришћена код нас и данас популарна у земљама Источне Европе и још неким крајевима свијета, хељда је једна од најстаријих култивисаних биљака. Доста често се погрешно сврстава у житарице и гаји се као житарица, али је у питању посебна категорија биљака. За исхрану се највише користи ољуштено сјеме хељде, брашно и рјеђе млади листови биљке као поврће.
Нутритивни профил сјемена хељде је веома богат. Хељда обилује влакнима, протеинима и комплексним угљеним хидратима. Богата је комплексом Б витамина и минералима као што су манган, магнезијум и фосфор. Не садржи глутен па је погодна и за људе који имају интолеранцију на глутен или целијакију.
Хељда се конзумира на разноврсне начине. У Источној Европи је популарно јело у форми каше која се може јести са поврћем и месом. Брашно од хељде се може користити за припрему хљеба, колача и палачинки, израду тјестенине.
Код нас се може наћи у облику сировог ољуштеног сјемена, печеног ољуштеног сјемена нарочито погодног за прављење каше као и разних кора за пите и тјестенина.
Рецепт за брзо и укусно јело од хељде:
- обарите хељду и оциједите је
- у посебном тигању продинстајте црни лук, бијели лук, празилук, шампињоне са нешто уља и соли
- помијешајте са куваном хељдом, посолите и зачините са зачинима по жељи и додајте мало сока од парадајза
- опционо можете ставити мало капра или усољених зелених маслина без коштице.