Холестерол и висок крвни притисак могу успјешно да се држе под контролом примјеном терапије и промјеном животних навика – адекватном исхраном и редовном умјереном физичком активношћу. Уз то, природа нуди броје начине да се овом режиму допринесе и да своје здравље вратимо у нормалу.
Шта је важно знати и испоштовати прије увођења природних препарата у исхрану
Прије свега је важно напоменути да ни један природни препарат не може да замијени прописану терапију од стране љекара, иако свакодневна конзумација напитака од воћа и поврћа може да одигра улогу у стабилизацији стања и одржавању вриједности. Постоји прегршт комбинација које можете да користите као додатак исхрани. Прије увођења у исхрану или режим ужине или додатка свакодневном јеловнику, провјерите да ли сте на неки састојак алергични или се консултујте са стручним лицем.
Висок холестерол и крвни притисак, гојазност и бројне болести посљедица су генетике, али и начина живота
Стрес, нездраве навике у исхрани, неправилни обрасци спавања и неуравнотежен начин живота могу да изазову више болести попут дијабетеса, високог крвног притиска, срчаних и кардиоваскуларних болести. Исхрана је најважнији фактор у смањењу вриједности "лошег" холестерола. Такође, и драгоцјена помоћ у управљању високим крвним притиском и подстицању губитка тежине. Уколико уз промјену исхране, прије свега примјену медитеранског начина практикујете и редовну, свакодневну умјерену физичку активност, вриједности на првом контролном мјерењу параметара у крви биће значајно редуковане.
Лук, лимун и ђумбир су саставни дио медитеранске исхране. Стога није чудо што се ова комбинација често препоручује особама које имају проблеме са притиском или гојазношћу.
Која корисна својства има ова комбинација и како може да дјелује на холестерол и крвни притисак
Препун антиоксиданса, минерала и витамина, овај напитак дјеловаће као еликсир за цијело тијело. Ђумбир, бијели лук и лимун препуни су природних компоненти које помажу у смањењу тјелесне масти, а то су показале и лабораторијске студије. Састојци из њих могу да помогну у процесу у отчепљавања артерија и разлагања плакова. Доприносе смањењу нивоа ЛДЛ холетерола. Уз то, побољшавају здравље дисајних путева и способност организма да се бори против инфекција.
Сва три састојка су добар извор витамина Ц и лимунске киселине. Витамин Ц је драгоцјен за јачи имунитет и помаже у регенерацији ћелија.
Како направити напитак од лимуна, ђумбира и бијелог лука и који је правилан начин конзумације
Основни рецепт је веома једноставан: у шерпу сипајте пет шољица воде, три рендана мања коријена ђумбира, четири чена бијелог лука и добро прокувајте. Скините са ватре и додајте сок од три лимуна средње величине. Проциједите чувајте у стакленој флаши. Напитку можете додати јабуково сирће и мед.
Други начин припреме је да након кувања све изблендирате и пијете са пулпом. По једну чашу уз споро пијуцкање конзумирајте пола сата прије ручка или вечере, преноси Телеграф.