У сезони прехлада и грлобоље, неугодан кашаљ често нас тјера да тражимо брзо олакшање.
Поред фармацеутских производа, природни лијекови које су користиле наше баке могу бити подједнако ефикасни.
Један од таквих рецепата је сируп од црвеног лука, за који вам требају само два састојка – и вјероватно их већ имате код куће.
Зашто баш црвени лук?
Црвени лук је богат хранљивим материјама, укључујући витамине Ц и Б6, фолну киселину, калијум и манган.
Такође садржи фитонутријенте и сумпор, који имају снажна антибактеријска својства.
Ова комбинација помаже у ублажавању кашља, олакшава искашљавање и јача имунитет.
Састојци: један црвени лук (по могућству) и шећер.
Припрема: Ољуштите лук и насецкајте га на ситне комаде, затим у чисту стакленку слажите слојеве лука, посипајући сваки слој шећером. Оставите стакленку да стоји неколико сати (најбоље преко ноћи) како би лук пустио сок. Шећер помаже да се из лука извуку лековити састојци.
Алтернатива шећеру
Ако не волите шећер, мед је одлична замјена. Он не само да је здравији, већ има и додатна умирујућа и противупална својства. По жељи, сируп можете обогатити и соком од лимуна за још јачи антибактеријски ефекат, преноси Нова.рс.
Како користити:
Узимајте једну кашичицу сирупа сваких неколико сати. Овај сируп је безбједан за дјецу и одрасле. Након припреме, чувајте га у фрижидеру, гдје може трајати до двије недјеље.
Напомена:
Сируп има искашљавајући ефекат, па га избегавајте непосредно пре спавања како бисте избегли непријатности.
Уз овај природни лијек, кашаљ ће постати лакши, а ваш имуни систем ће добити додатну подршку у борби против прехладе.