Редовна конзумација рибе помаже људима да заспу и утиче и на повећање коефицијента интелигенције, наводи се у студији коју је објавио Универзитет у Пенсилванији. У питању је риба, а истраживачи су открили и да дјеца која једу рибу барем једном недјељно боље заспу и имају већи коефицијент интелигенције за скоро пет поена.
Наиме, риба је пуна омега-3 масних киселина - масти која носи бројне здравствене предности.
"Неуронима су потребне омега-3 масне киселине за правилну структуру и функцију ћелијске мембране", објашњава неуролог Дон Вон важност исхране богате рибом.
Док су претходне студије показале везу између потрошње омега-3 и побољшане интелигенције, ниједна није успоставила везу између побољшаног сна, интелигенције и конзумирања рибе.
Студија је обухватила 541 дијете у Кини, скоро равномјерно подијељено између дјечака и дјевојчица. Истраживачи су пратили колико једу рибу заједно са перформансама дјеце на вербалним и невербалним тестовима вјештина као што су рјечник и кодирање, а родитељи евидентирали колико су дјеца спавала.
Након што су сви подаци прикупљени и анализирани, истраживачи су открили да су дјеца која су јела рибу најмање једном недјељно постигла 4,8 поена више на испитима за интелигенцију од оних која су рибу јела "ријетко" или "никад". Они који су редовно јели рибу такође су боље спавали.
"Сан је неопходан за здравље и функцију мозга. Мозак консолидује важне успомене, заборавља бескорисне информације и наставља да вјежба вјештине научене током дана", каже др Вон.
Истраживачи из тима су такође примијетили да је лош сан често праћен антисоцијалним понашањем, лошом когницијом и низом других проблема - који би се сви могли смањити повећањем количине рибе или омега-3 масних киселина у исхрани.
"Јасно је да омега-3 масне киселине утичу на структуру мозга и перформансе. Не знамо праву количину конзумирања, тако да је свакако могуће да повећани унос омега-3 исхраном може довести до малих побољшања у когницији, са побољшаним спавањем као посредничким фактором", закључио је др Вон, преноси "Политикин магазин".