Компот од сувих шљива и јабука, уз додатак неколико тајних састојака, стара је и опробана комбинација која ће вам донијети велико олакшање
Шљиве су одличан извор витамина Ц, а сушене имају и знатно мање калорија. Такође, оне су веома богате биљним влакнима, која доказано регулишу проблеме везане за пробаву, као и стомачне тегобе попут надутости, гасова и лошег варења.
Поред тога што потпомажу пробаву и рјешавају вас стомачних тегоба, влакна из шљиве такође штите и ваш кардиоваскуларни систем, док витамин Ц поспјешује рад вашег имуног система. У комбинацији са јабуком, суве шљиве дају љековити еликсир, који ће смирити ваш стомак, регулисати проблеме са пробавом, али и дјеловати превентивно на ваше опште здравствено стање.
Ево како да направите компот од шљива и јабука:
- Суве шљиве без коштице 100 грама;
- Јабуке – 4 комада;
- Један лимун;
- Кашичица цимета;
- Прстохват мускатног орашчића;
- Пет кашика жутог шећера;
- Два литра воде.
Припрема:
У велику шерпу сипајте воду, додајте лимун опран и исјечен на колутове или кришке, цимет, мускатни орашћић, шећер. Када вода проври додајте јабуке, које сте ољуштили и исјекли на коцке и шљиве. Кувајте око 20 минута.
Компот и воће из њега можете конзумирати током цијелог дана, а држите га у фрижидеру, јер вам тако може потрајати неколико дана.