Висок ниво холестерола доводи до накупљања плака у крвним судовима, што може изазвати срчана обољења, мождани удар и друге здравствене проблеме. Висок ниво шећера у крви такође може да изазове озбиљне здравствене проблеме ако се не лијечи.
Француска биохемичарка Џеси Иншаспи, у разговору са Стивеном Бартлетом у његовој подкаст емисији „Дневник генералног директора“, поменула је да је рјешење за ове тегобе сирће. Иншаспи је ауторка бестселера „Револуција глукозе“ и „Метода богиње глукозе“. Према њеним ријечима, сирће је одличан избор за оне који желе да смање шећер у крви, холестерол и гојење.
Сирће садржи сирћетну киселину која ступа у интеракцију са вашим дигестивним ензимима како би смањила пораст глукозе у оброку до 30 одсто“, рекла је биохемичарка. Она препоручује да људи помијешају једну кашику било ког кухињског сирћета (јабуково, или бијело) са чашом воде и попију око 10 минута прије највећег оброка у дану. Ово може смањити пораст глукозе из хране за чак 30 одсто. Она такође истиче да ћете имати мањи апетит.
Како сирће помаже код преједања?
Џеси је тестирала своје савјете у једномјесечном испитивању које је обухватило 2.700 људи из 110 земаља, старости од 20 до 70 година. Експеримент је укључивао усвајање једног од њених здравих оброка сваке недјеље током мјесец дана. То укључује: конзумирање сланог доручка током четири недјеље, конзумирање кашике сирћета једном дневно током три недјеље, предјела од поврћа двије недјеље и шетњу послије оброка посљедње недјеље. Невјероватних 90 одсто људи који су учествовали примјетило је смањење жеље за храном и повећање енергије. Такође су примјетили позитиван утицај на сан, хормоне, кожу, расположење и контролу дијабетеса.