Ујутру најчешће посежемо за јогуртом, шољом кафе, пецивом или соком од поморанџе и то је оно што људи највише једу током јутра.
Ипак, иако то можда многима дјелује као савршен доручак, истина је другачија – идеално за око али не и организам: није добро да уносимо на празан стомак, пише “Медиум”.
Шта треба избјегавати?
1. Тијесто није добродошло
Сви се одмах разбудимо на мирис свјежег пецива, али оно није добро да једемо ујутру, иако дјелује као најлакше и најприхватљивије рјешење. Ова храна садржи квасац који иритира слузокожу желуца и може изазвати надимање, а уместо укусног кроасана најбоље је да поједете хљеб од цијелог зрна житарица.
2. Слаткиши су непријатељи
Да, иако многи не могу без њих, шећер никако није добар. Шећер подиже ниво инсулина што оптерећује панкреас који се “пробудио”, а ако већ желите сладак доручак, онда је боље да одаберете мед. Он ће помоћи тијелу да се разбуди, а и подстиче мождану активност и повећава ниво хормона серотонина за добро расположење.
3. Јогурт као изненађење
Звучаће чудно, али конзумирање јогурта и других ферментисаних производа за доручак нема много користи за тијело ако их једете на празан стомак јер се ствара хлороводонична киселина.
4. Крушка због влакана
Ако је волите, ипак је избаците за доручак. Иако су веома корисне, сирова влакна која се у њој налазе могу да оштете осјетљиву слузокожу празног желуца. Умјесто ње, када је љето наравно, једите – лубеницу!
5. Парадајз је лоша идеја
Због високог нивоа танинске киселине која повећава киселост у желуцу која може довести до чира, парадајз није добра идеја да се једе на празан стомак. Да бисте имали енергије за цијели дан, најбоље је да га једете за ручак.
6. Банане нису добар избор
Уколико их једете на празан стомак, то може довести до повећане количине магнезијума што штети срцу. Умјесто тога, унесите на празан стомак овсене пахуљице јер садрже растворљива влакна која су корисна у снижавању нивоа холестерола.
7. Природни сок од поморанџе никако
Иако је најзгоднији да се исциједи и попије, или да га негдје на путу до посла само наручите и узмете, знајте да су цитруси богати воћним киселинама и зато могу изазвати жгаравицу и повећати ризик од гастритиса. Уместо њега, конзумирајте боровнице јер ће она побољшати памћење и крвни притисак.