Mnogima je poznato da svježa paprika sadrži više vitamina C nego limun, te da bi je zbog toga trebalo jesti tokom cijele sezone, jer pozitivno utiče na zdravlje.
Ali, i začinska mljevena paprika može blagotvorno da djeluje na organizam, piše Healthline.com
Popravlja ukus mnogim jelima od mesa i povrća, bogata je antioksidantima, vitaminima i mineralima, a naučnici godinama istražuju zdravstvene benefite konzumiranja začinske paprike. Ovo su rezultati dosadašnjih istraživanja.
1. Puna je hranljivih materija
Kašika začinske paprike sadrži svega 19 kalorija, ali zato ima dva grama vlakana, 19 odsto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, 13 odsto preporučene dnevne vrijednosti vitamina E, devet odsto preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6 i osam odsto preporučene dnevne vrijednosti gvožđa.
Ovaj začin takođe sadrži i brojne antioksidante koji se bore protiv oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima. Oštećenje slobodnih radikala povezano je sa hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca, ali i rak.
2. Pomaže u očuvanju vida
Paprika sadrži nekoliko hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na vid, uključujući beta-karoten, vitamin E, lutein i zeaksantin.
3. Može da ublaži upale
Određene sorte paprike, posebno ako su ljute, sadrže jedinjenje kapsaicin. Smatra se da se kapsaicin vezuje za receptore na našim nervnim ćelijama kako bi smanjio upalne procese i bol.
Ipak, naučnici se ograđuju da je potrebno više studija koje bi dokazale ovu tezu.
4. Povoljno utiče na nivo holesterola
Crveni kapsantin, karotenoid koji se nalazi u paprikama, može da podigne nivo takozvanog dobrog holesterola, što je povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti
I na ovu temu potrebna su dodatna istraživanja.
5. Može da ima antikancerogeni efekat
Brojna jedinjenja u paprikama mogu da budu dobri saveznici u prevenciji teških oboljenja.
Neki karotenoidi, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin borci su protiv oksidativnog stresa za koji se smatra da povećava rizik od određenih vrsta karcinoma.
Potrebno je opsežnije istraživanje o potencijalu ovog začina protiv raka.
6. Može da poboljša kontrolu šećera u krvi
Kapsaicin u paprici može da utiče na gene uključene u kontrolu šećera u krvi i da inhibira enzime koji razgrađuju šećer u krvi.
Takođe može i da poboljša osjetljivost na insulin.
U četvoronedjeljnoj studiji u kojoj su učestvovale 42 trudnice sa dijabetesom, uzimanje dnevnog dodatka kapsaicina od pet miligrama značajno je smanjilo nivo šećera u krvi poslije obroka u poređenju sa placebom.
Druga četvoronedjeljna studija u kojoj je učestvovalo 36 odraslih ispitanika pokazala je da ishrana u koju je uključena čili paprika značajno smanjuje nivo insulina poslije obroka u poređenju sa ishranom bez čili paprike. Niži nivoi insulina obično ukazuju na bolju kontrolu šećera u krvi.
Ipak, i u ovom pravcu neophodna su dalja istraživanja.
7. Važna je za zdravu krv
Paprika je bogata gvožđem i vitaminom E, mikronutrijentima neophodnim za zdravu krv.
Gvožđe je ključni dio hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomaže prenos kiseonika, dok je vitamin E potreban za stvaranje zdravih membrana za ove ćelije.
Zato nedostatak bilo kog od ovih elemenata može da utiče na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, što može da izazove anemiju.
Studija u kojoj je učestvovalo 200 mladih žena pokazala je da je nizak unos gvožđa povezan sa skoro šest puta povećanim rizikom od anemije u poređenju sa adekvatnim unosom.
Studije na životinjama sugerišu da je vitamin E veoma efikasan u popravljanju oštećenja crvenih krvnih zrnaca i da nedostatak ovog vitamina može da dovede do anemije.