Шећер је један од најчешћих састојака у модерној исхрани. Иако повремено уживање у слаткишима не представља проблем, свакодневно и прекомјерно конзумирање шећера може негативно утицати на здравље.
Како објашњава дијететичарка Ејми Гудсон за портал “Еат Тхис, Нот Тхат”, Америчко удружење за срце препоручује да жене дневно не уносе више од 25 грама шећера, док је препорука за мушкарце 37,5 грама. Повремено прекорачење ових граница можда неће изазвати озбиљне посљедице, али дуготрајан прекомјеран унос може довести до хроничне упале, срчаних болести, дијабетеса типа 2 и проблема са цревним микробиомом, преноси Пинк.
Гудсон истиче да је важно обратити пажњу на сигнале које тијело шаље када уносимо превише шећера.
Непрестана жеља за слаткишима
Ако стално осјећате потребу за слатком храном или пићем, могуће је да уносите превише шећера. Прекомјерна конзумација изазива нагле скокове и падове нивоа шећера у крви, што ствара циклус жудње и преједања. Храна богата шећером, али сиромашна влакнима и протеинима, убрзава овај процес.
Промјене у нивоу енергије
Нагла исцрпљеност након периода хиперактивности може указивати на превелик унос шећера. Гудсон препоручује балансирање оброка комбиновањем намирница богатих влакнима, попут интегралних житарица или воћа, са протеинима, како бисте одржали стабилан ниво енергије.
Проблеми са зубима
Превише шећера директно утиче на здравље зуба. Бактерије у устима користе шећер да би произвеле киселине које оштећују зубну глеђ, што може довести до каријеса. Ако често имате проблема са зубима, могуће је да уносите више шећера него што би требало.
Повећање тјелесне масе
Намирнице богате шећером обично садрже пуно калорија, али мало хранљивих материја. Прекомјерна конзумација може довести до повећања телесне масе и пореметити метаболизам. Шећер такође може негативно утицати на цревни микробиом, што додатно отежава контролу тежине.
Хронични болови и укоченост
Хронична упала изазвана високим уносом шећера може узроковати болове и укоченост. Студије су повезале прекомјерну конзумацију шећера са стањима попут остеоартритиса, па смањење уноса може допринети смањењу ових симптома.
Непрестани осјећај глади
Слаткиши брзо подижу енергију, али због недостатка влакана и протеина не задовољавају нутритивне потребе тела, што доводи до честе глади. Шећер такође снижава ниво лептина, хормона који регулише осјећај ситости.
Повишен крвни притисак
Превише шећера може допринијети хипертензији. Истраживања су показала да висок унос шећера повећава ниво мокраћне киселине, што негативно утиче на флексибилност крвних судова и повећава ризик од повишеног крвног притиска.