Многима је непријатно када им се сјеме грожђа заглави међу зубима. Осим што немају посебан укус, сјеменке грожђа имају горак укус за већину људи. Из тог разлога, сорте грожђа без сјемена су веома популарне. Иако се у природи јављају и сорте без сјемена, ове бобице су обично веома мале.
Винова лоза се прска гиберелинима и ауксином током фазе раста. Као резултат тога, плодови не формирају сјеме, удаљенији су и већи су када се беру од необрађених плодова.
Иако се крајњи резултат сматра безбједним за људску употребу, недостају истраживања о могућим дугорочним ефектима. Али једноставно избјегавање сјеменки грожђа није нужно добро за ваше здравље.
Здравствена својства грожђа налазе се у често невољеним сјеменкама. Садрже, између осталог, олигомерне проантоцијанидине (ОПЦ), који имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства. Такође се каже да побољшавају здравље срца и јачају имуни систем.
Постоји неколико добрих разлога за куповину грожђа са сјеменкама - ово посебно важи за плаве, црвене или црне сорте. То је зато што садрже већи садржај ресвератрола од бијелог грожђа и такође посебно велику количину кверцетина. Ресвератрол се често поздравља као чудо против старења јер се каже да спречава старење коже и штити ћелије од слободних радикала. Кверцетин је биљни пигмент са сличним ефектима и такође може да ублажи симптоме алергије јер има антихистаминска и антивирусна својства.
Можете имати користи од свих ових предности за здравље и љепоту само ако се с времена на вријеме загризете горке сјеменке грожђа. Ово је једини начин да драгоцјене активне састојке и хранљиве материје унесете директно у своје тијело.