Често чујемо да сланина није здрава и да треба да је једемо што мање, али да ли је то заправо тачно?
Сланина је пуна протеина и витамина, а нема много угљених хидрата. Постоји неколико разлога зашто би требало да једете сланину, без имало гриже савјести, али и без претјеривања у њеној конзумацији.
Сланина је једина храна која је слана и слатка у исто вријеме: Осим тога, укусна је. Сланина је слано-слатки ужитак у коме су ова два укуса рационално распоређена. То је храна која спаја супротности.
Уопште не садржи угљене хидрате: Супротно популарном вјеровању, масти нису оно што нас чини гојазним, већ угљени хидрати. Наука потврђује да можете изгубити тежину уз помоћ дијете са мало угљених хидрата. Многи људи мисле да нам угљени хидрати дају енергију, али то није тачно. Чак су и наши преци своју енергију допуњавали мастима. Масти су много ефикасније у одржавању енергије.
Сланина је врхунско оружје за мамурлук: Ништа не лијечи мамурлук као масна сланина и шољица кафе.
Смањује глад: Сланина је богата засићеним мастима, што значи да ћете бити сити дуже него да сте се хранили угљеним хидратима. Ако гладујете, слободно поједите сланину и издржаћете од доручка до ручка или ручка до вечере. У ствари, између свих оброка.
Понекад је живот бољи када је мало хрскав: Чињеница је да у животу није све глатко, а сланина доказује да је тако боље. Пржена хрскава сланина нас подсјећа да је живот вриједан са свим својим преокретима.
Има ли ишта боље од буђења уз мирис пржене сланине? Без обзира каква је ноћ иза вас и какав дан је пред вама, јутарњи мирис сланине сигурно ће вам подићи расположење.
Пуна је витамина: Сланина је пуна есенцијалних витамина Б, који су нам потребни за одржавање нашег имунолошког система. Садржи 65 одсто препорученог дневног уноса тиамина, 47 одсто ниацина, 38 одсто витамина Б12 и 36 одсто цинка. Заборавите мултивитамине и окрените се сланини.
Не треба да се плашите да ћете се понекад замастити: С времена на вријеме је добро да се запрљате, посебно ако то радите са сланином.
Јели су је и наши преци: Палео дијета је најновији хит, али датира још из античких времена. Тако су се хранили примитивни људи, прије него што је прерађена храна постала дио наше исхране.
Можете је јести уз било који оброк: Сланину за доручак? Може! Сланина за ручак? Може! Сланина за вечеру? Може! Сланина увијек звучи добро, без обзира на доба дана.
Чак и када је лоша, добра је: Сланину чини посебном то што не може бити лоша. Истина, понекад ју је тешко жвакати и превише је хрскава, али је ипак јестиво.
Увијек постоји начин да уживате у сланини, упркос свим ограничењима: Не волите свињетину? У том случају, ћурећа сланина је за вас. Сланину можете добити од било које животиње. Сланина је универзални језик.
Богата је протеинима: Протеини су кључни састојак здраве исхране, а сланина је на срећу пуна протеина, пише Elite Daily , а преноси Данас.