Шљиве нису само укусно воће већ су и права нутритивна бомба, а ево и зашто.
"Шљиве су богате влакнима која помажу здравој пробави и регулишу рад цријева. Редовно конзумирање шљива може вам помоћи у превенцији затвора, док висок садржај витамина Ц и К доприноси јачању имунитета и здрављу костију", каже мр сц. мед. др Верослава Станковић, дијетолог.
Према њеним ријечима једна шака шљива дневно може да учини чуда за вашу енергију и виталност.
"Било да их једете свјеже, сушене или као додатак вашим омиљеним јелима, шљиве су прави избор за оне који желе да одрже балансирану исхрану. И зато су шљиве савршен избор за јесен", истиче докторица Станковић.
Округле су или овалне, најчешће модроплаве боје, али зависно од сорте, могу бити још жуте и црвене. Шљива потиче из различитих крајева свијета, а европска, која се одомаћила и код нас, откривена је још прије двије хиљаде година у подручју око Каспијског језера. Већ у римско доба било је познато чак 300 различитих врста европске шљиве.