Јаја су саставни дио свакодневног јеловника. Сва јаја имају осјетљиво паковање па није неуобичајено да с времена на вријеме неко пукне.
Шта урадити с тим напуклим јајетом - треба ли га бацити или је ипак сигурно за јело?
У већини случајева, јаје које је пукло треба бацити, посебно ако нисте сигурни колико дуго стоји пукнуто. Наиме, напукло јаје у себи може имати разне бактерије, међу којима је најпознатија салмонела.
Најчешће се тровање салмонелом може манифестовати у облику дијареје, болова у стомаку, повраћања и повишене температуре, а процјењује се да само једно од 20 хиљада јаја садржи салмонелу.
Ипак, једно истраживање из 1996. показало је да је до 93 пута већа вјероватноћа да ћете се разбољети од напукнутог јаја него од неоштећеног.
Дакле, ако примијетите напукло јаје, најсигурније је бацити га, осим ако знате да сте га ви случајно разбили на путу до куће или у кухињи. У том случају разбијена јаја без љуске што прије пребаците у херметички затворену посуду и чувајте их у фрижидеру најдуже два дана.