Рак дојке остаје један од два најчешћа рака који погађа жене. Иако не постоји начин да се у потпуности елиминише ризик од рака дојке, исхрана богата анти-канцерогеним намирницама може бити корисна. Многе од ових намирница су лако доступне, укључујући кељ, ланено сјеме, наранџе, орахе и бруснице.
Бруснице су познате по свом јарко црвеном изгледу и киселкастом укусу те су од давнина присутне у кухињама Сјеверне Америке. Данас су популарне током празничних мјесеци, посебно у новембру и децембру, и често се конзумирају у облику сока.
Сок од брусница задржава многе храњиве материје цијелих брусница и може бити снажан савезник у борби против рака дојке. Једна чаша сока од брусница осигурава четвртину дневне потребе за витамином Ц и садржи антиоксидансе попут кверцетина и антоцијанина, који имају потенцијал за инхибицију развоја станица рака дојке.
Како сок од брусница смањује ризик?
Према истраживању објављеном 2016. године, спојеви брусница могу помоћи у спречавању развоја ћелија рака дојке. Конкретно, кверцетин се показао корисним у смањењу раста ћелија рака.
Студија из 2020. у часопису "Journal of Berry Research" наглашава да сок од брусница може помоћи у уништавању ћелија које узрокују туморе и смањити упалу у тијелу. Међутим, резултати могу варирати међу појединцима због различитости у микробиому цријева, што утиче на начин апсорпције ових спојева.
Не претјерујте с конзумацијом
Ако желите повећати унос сока од брусница ради његових здравствених користи, важно је придржавати се неколико правила. Прво, бирајте сок без додатног шећера, јер додатни шећер може изазвати нагли пораст нивоа шећера у крви. Друго, пазите да сок од брусница не омета дјеловање лијекова које користите, посебно ако узимате средства за разрјеђивање крви или противупалне лијекове. Коначно, не претјерујте с количином, јер сок од брусница може изазвати пробавне сметње код неких људи.
Поред брусница, друге намирнице такође посједују потенцијал за борбу против рака дојке, као што су лиснато поврће, купусњаче и бобичасто воће. Истраживања су показала да поврће бијеле и зелене боје може смањити ризик од рака дојке, а полифеноли у боровницама могу смањити ризик и успорити напредовање болести.
Иако нема “чаробне” намирнице за превенцију рака дојке, конзумирање сока од брусница уз оброк богат зеленим поврћем може помоћи у смањењу ризика од дијагнозе.