Како да чувамо јетру и панкреас и како да најбоље "чистимо" наш организам, објаснио нам је професор физиологије Дејан Чубрило.
Ако желите да се у 2025. години позабавите здравим навикама, мршављењем и физичким активностима, важно је да имате тачне информације.
Да ли од шећера старимо? Да ли је боље да доручкујемо сланину и чварке или овсене пахуљице? Како да очистите организам ако сте претјерали са храном? Да ли инсулинска резистенција може да буде окидач за рак панкреаса?
На сва ова питања одговорио је професор физиологије и специјалиста медицине спорта Дејана Чубрила.
"Доручак не смије да буде никако шећерни. То није само здрав или нездрав шећер, сваки шећер је нездрав. Да ли је то овсена пахуљица, киноа, амарант или било која егзотика, она је шећер. Сваки његов скок је улазак у болест", говори др Чубрило.
На коментар родитеља да својој дјеци сервирају кроасан и сок од поморанџе за доручак, др Чубрило је рекао да то није супер здрав доручак, већ је "супер здраво да се уђе у болест".
"Када кажемо шећер, мислимо на глукозу. И газиран сок и сок од наранџе су шећер. Само што је овај шећер сок од наранџе па садржи и неке витамине, али је количина шећера коју сте унијели у једном атаку таква да изазива промјене", објашњава др Чубрило.
Доктор физиологије се дотакао и напитка прављеног од микса воћа.
"Непопуларно је то рећи, али ја имам потребу да кажем. На примјер три дана ако пијете сокове од воћа, како бисте скинули вишак килограма, ви ћете стварно направити лијепу подлогу да „уђете“ у зону која се зове "улазак у болест". И пет пута да конзумирате такав оброк, пет пута уносите такву количину шећера, то је заиста нешто што није здраво", алудирајући на то да је детоксикација на бази сокова једна комерцијална прича.
Како истиче др Чубрило не може да се изгуби вишак килограма за мјесец дана. То није вишак масти, него се губи вишак воде.
Од шећера се стари, показале су бројне студије, и зато доктор физиологије саветује да у свему треба наћи мјеру и да уносимо све намирнице и да наша исхрана буде разноврсна, не базирајући се само на соковима и воћкама, јер то, велика количина шећера у једном оброку аутоматски значи пад енергије.