Зараза

Шта ако поједемо месо свиње заражене афричком кугом

  • Извор: Агенције
  • 19.09.2023. 21:38

Мјесецима већ у цијелом нашем региону хара афричка куга свиња, а ова зараза покреће многа питања.

Зашто је афричка свињска куга толика пошаст, требамо ли је се бојати и можемо ли се ми заразити, открио је професор Иво Гргић са Агрономског факултета за "Данас".

Он, како је казао, не би препоручио никоме да "проба" такво, заражено, месо.

Афричка свињска куга појавила се још двадесетих година прошлог вијека у Кенији, открио је професор, од куда је кренуло њено ширење по свијету.

У Европи се појавила 2014. године, а како је казао професор Гргић, "до данас скоро да и нема нити једне европске државе гдје није забиљежена, код домаћих или дивљих свиња".

То је вирусно обољење с великим процентом смртности свиња, а посљедице су, открио је, углавном економске нарави.


Бизарна сахрана шефа нарко картела: Напунили ковчег оружјем да се

Бизарна сахрана шефа нарко картела: Напунили ковчег оружјем да се "заштити"

Прије неколико година, подсјетио је професор, у Њемачкој је та болест довела до забране извоза свиња и свињског меса у Кину.

Иако је зараза неколико година раније била присутна и тамо, а држава је "доживјела катастрофу у овом дијелу сточарстава те слободно можемо рећи да ја наша просвијећеност дошла када се кугла увукла и у наша дворишта".

"Паника међу грађанима посљедица је страха код било које пандемије", рекао је професор Гргић, а у прилог не иду ни фотографије еутаназираних свиња.

"Лично сам против блокада информација о овој болести, али сам против стварања панике више од рационалног осјећаја нелагоде. Највећа штета је за оне чије су свиње угрожене и као свака болест она има свој почетак, врхунац, смиривање и крај. Али и опасност да се изнова појави", рекао је професор.

"Афричка свињска куга није опасна за људе, већ само за свиње", казао је професор.

Ипак, не би препоручио конзумацију меса заражене животиње.


Родитељи, двоје дјеце и три пса пронађени убијени

Родитељи, двоје дјеце и три пса пронађени убијени

"Важно је знати да се термичком обрадом вирус уништава, али се са свјежим месом и термички необрађеним производима помаже ширењу вируса те се са таквих подручја забрањује промет свињама и прерађевинама", објаснио је.

До данас, открио је професор Гргић, није пронађена вакцина против болести, а "једини начин спречавања ширења је 'затворити подручје болести' те елиминисати животиње".

Један дио свиња, објаснио је, може се прерадити у термички обрађене прерађевине, а о томе се свако може информисати на званичним страницама, на примјер, Управе за ветеринарство и сигурност хране Хрватске.

А домаћинства гдје се појавила куга, казао је професор, су у невољи, а свеједно је јесу ли имали три или 33 заражене свиње.


Владо Геориев убијеђен да је Земља равна плоча: Ово је доказ

Владо Геориев убијеђен да је Земља равна плоча: Ово је доказ

"Таква домаћинства годину дана не смију покренути држање свиња и преостаје им - или да чекају или се преоријентишу на неку другу производњу, нпр. перадарство, овчарство… То и није тако једноставно, а истовремено они који су били тржно оријентисани губе тржиште и ко зна што ће за годину дана бити", открио је.

Постоје два сценарија...

"Појединачно, сваки произвођач гдје се појавила афричка свињска куга је погођен и потенцијално егзистенцијално угрожен, али гледајући шире могућа су само два сценарија", открио је професор Гргић.

Први сценарио је онај црни "којег се морамо плашити и чинити све да болест не 'уђе' у велике производне системе и то би било погубно, не само за стање свињогојства него и шире за пољопривреду".

Ова производња, наиме, велики је потрошач кукуруза, а важна је и за прехрамбену месну индустрију.


Појавио се снимак убиства навијача на трибинама

Појавио се снимак убиства навијача на трибинама

Други сценарио је онај с мало мањим бројем еутаназираних животиња, али већи број по броју мањих узгајивача, казао је професор па додао да би посљедица била смањење броја оних који би држали свиње, али би разина будуће биосигурности била на знатно вишем нивоу него што је данас. Било би лакше све контролисати.

"То ће довести и до застоја у неким традицијским додатним активностима везаним за ову производњу као што је производња познатих сухомеснатих делиција, али она не би заувијек нестала, барем се надам", рекао је професор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.