Многи људи не могу замислити дан без слаткиша, али то није најбоља опција за наше тијело. Али пошто су цијене какаоа порасле, па тако и цијене чоколаде, можда бисте размислили о смањењу једног од својих омиљених слаткиша.
Максин Јунг, дијететичарка, испричала је како свакодневна конзумација чоколаде може утицати на ваше тијело.
Дневна доза чоколаде могла би да буде савршена опоравка када се осјећате лоше. Јунг каже да за то можете захвалити кофеину, јер чак и млијеко попут црне чоколаде садржи овај стимуланс. Само што тамно садржи више кофеина по порцији.
- Такође, чоколада је добар извор угљених хидрата, који су први извор горива за ваше тијело. Међутим, док неки уживају у скромном повећању енергије од конзумирања чоколаде, други се могу осјећати мало нервозно ако су осјетљиви на кофеин - каже она .
Чак и мале дозе кофеина могу изазвати немир и проблеме са спавањем код људи осјетљивих на кофеин. Међутим, за већину одраслих, 400 милиграма кофеина дневно се сматра безбједним.
То је повезано са здрављем срца
Једење чоколаде може бити одлично за здравље вашег срца. Моћна биљна једињења названа флавоноиди која се налазе у какау могу помоћи у смањењу холестерола, побољшању протока крви и смањењу инсулинске резистенције.
- Неке студије показују да умјерене количине чоколаде могу да смање крвни притисак, ризик од можданог удара и липидне плакове - каже Јунг.
Али истраживачи су такође примјетили да конзумирање великих количина слаткиша може поништити здравствене предности и изазвати негативне ефекте због повећаног уноса шећера.
Може подржати здравље мозга
Ваша чоколадица такође има неке предности за ваш мозак. Нека истраживања сугеришу да флаваноли у чоколади могу бити повезани са побољшаном меморијом и бољим временом реакције.
У ствари, мала студија објављена у новембру 2019. у Нутриентс повезује дневну конзумацију 24 грама тамне чоколаде током мјесец дана са побољшаним когнитивним функцијама и перформансама, а ови позитивни ефекти су трајали три недјеље након што су учесници престали да једу чоколаду дневно.
Међутим, многе студије које показују значајно побољшање когнитивних способности обично укључују изузетно високе уносе флавоноида – више од 400 милиграма дневно, или еквивалент осам плочица црне чоколаде. Иако звучи примамљиво, узима се више од препорученог дневног уноса и није добра опција на дуге стазе.
Повезано је са повећањем лошег холестерола
Иако флавоноиди какаоа могу бити повезани са снижавањем холестерола, одређене врсте чоколаде, посебно ако се конзумирају у великим количинама, могу довести до повећања нивоа ЛДЛ холестерола. Чоколаде, посебно млијечне и бијеле, садрже засићене масти из какао путера (природна маст какао зрна). На примјер, бијела чоколада се састоји од најмање 20 процената какао путера и до 55 процената шећера.
Може допринијети повећању тежине
Као и свака храна, чоколада има калорије, а ако уносите више калорија, то може довести до дебљања. Када је у питању дебљање, оно што чоколаду чини посебно проблематичном је њен садржај шећера. Храна која изазива скокове шећера у крви и инсулина може довести до гладовања и преједања. Временом, овај образац може повећати ризик од повећања тјелесне тежине, као и ризик од дијабетеса и срчаних обољења.
Може изазвати стомачне проблеме
У зависности од врсте, чоколада може да садржи више млијечних производа и шећера, а то може довести до стомачних тегоба, изазивајући проблеме попут дијареје, надимања, болова у стомаку и гасова. Ово је посебно примјетно ако имате нетолеранцију на лактозу, синдром иритабилног цријева или осјетљивост на шећер.
Може допринијети настанку камена у бубрегу
Ако сте склони камену у бубрегу, избјегавајте да једете чоколаду сваки дан. То је зато што је чоколада богата оксалатима, природном супстанцом која се налази у многим намирницама. Иако не морате потпуно да исјечете чоколаду, ограничавање на посебне прилике је вјероватно сигурна идеја ако имате проблема са бубрежним каменцима.
Може изазвати мигрене
Чоколадица може бити извор јаке главобоље. Чоколада садржи кофеин и бета-фенилетиламин. Оба стимуланса могу утицати на функционисање нервног система и узроковати сужење крвних судова, што на крају доводи до мигрене. Осим тога, многе чоколаде имају доста додатог шећера, што може довести до повећања шећера у крви и хормонских флуктуација, које утичу и на крвне судове.