Корисни савјети

Шта је битно урадити након преједања да би се смањила надутост и подстакла пробава

  • Извор: Агенције
  • 29.11.2024. 04:00

Сваком од нас се догађа да поједемо више хране него што би требали, а заједнички оброци одличан су начин за дружење. Због преједања могуће је да касније имате проблема са осјећајем надутости и боловима.

Једна битна ствар коју можете направити како бисте се након већег оброка осјећали боље је да останете хидрирани. Правилна хидратација спрјечава затвор и регулише ниво шећера у крви, појаснила је дијететичарка и нутриционисткиња Схелеј Балс.

"Након обимног оброка можда нећете имати осјећај да можете попити још нешто, али пијуцкање воде може вам помоћи да се осјећате боље одржавајући хидратацију. Вода подржава пробаву и потиче пролазак хране кроз пробавни систем те помаже у избацивању вишка натрија чиме се смањује надутост и олакшава неугода", тврди она.

Велики оброци попут оних који су богати натријумом и шећером могу узроковати задржавање воде у тијелу што резултира осјећајем надутости. Довољна конзумација воде може помоћи у смањењу надутости и олакшава тијелу да избаци вишак натријума.

"Одржавање хидратације потдсиче пробаву и спречава затвор. Хидратација помаже у разградњи хране осигуравајући тијелу да обради оброк учинковито и без нелагоде", појаснила је.

Један од разлога зашто је хидратација битна је и регулација нивоа шећера у крви. Балс појашњава да је управљање нивоом шећера у крви битно како бисте избјегли нагле падове енергије који вас могу учинити уморним, посебно након оброка богатих једноставним угљикохидратима.

Након преједања савјетује се да једете храну богату влакнима, да избјегавате пића богата шећером и да се што више крећете током дана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: