Идеалан доручак не мора да буде исти за сваког човјека јер јутарње рутине се разликују у модерном свијету. Многи људи започињу дан уз шољицу кафе, кашичицу меда, шољу чаја, хладан туш… како би енергично кренули у нови дан. Међутим, нова истраживања показују да тајна за побољшање функције мозга може да лежи у намирницама, посебно оним које једемо за доручак.
Недавна студија University of Reading у Великој Британији открила је да додавање једног састојка у доручак може значајно да побољша когнитивне способности младих одраслих особа, а тиме и њихов свакодневни живот.
Идеалан доручак треба да садржи шаку ораха
Истраживачи са University of Reading открили су да је 50 грама ораха (велика шака) помијешаних у мусли и јогурт довело до бржег времена реакције током дана и бољег памћења касније током дана у поређењу са калоријским доручком без орашастих плодова. Истраживање објављено у часопису Food & Function, укључивало је 32 здраве младе одрасле особе старости од 18 до 30 година које су конзумирале доручак богат орасима и одговарајући доручак, у одвојеним приликама. Учесници су завршили различите когнитивне тестове док је њихова мождана активност праћена у шест сати након сваког доручка.
Професорка Клаире Вилиамс, која је водила истраживање на University of Reading каже да ова студија ојачава аргументе да су ораси храна за мозак. Шака ораха уз доручак може младим одраслим људима да да менталну предност када треба да буду на "врхунцу своје игре".
"Посебно је узбудљиво да би тако једноставан додатак исхрани могао да направи мјерљиву разлику у когнитивним перформансама", истакла је професорка Вилиамс.
Брже реакције и боља меморија
Резултати студије показали су да су учесници који су јели орахе брже реаговали и имали су бољу меморију у поређењу са онима који нису јели орахе уз доручак. Међутим, занимљиво је да су се неки од позитивних учинака манифестовали тек након одређеног времена након конзумације ораха. Истраживачи су такође пратили активност мозга током тестова, а резултати су показивали да ораси могу да помогну мозгу да функционише ефикасније током менталних изазова. Анализа узорака крви открила је позитивне промјене у нивоу глукозе и масних киселина, што указује на потенцијалну везу између конзумације ораха и побољшања когнитивних функција.
Сва ова открића, како истичу научници, доприносе схватању о томе колико је важна квалитетна исхрана и колико има утицаја на наше ментално здравље. Осим тога, истраживачи сматрају да благотворна улога ораха у исхрани има везе са бројним храњивим материјама, попут омега-3 масних киселина, протеина и полифенола. Иако су резултати истраживања фасцинантни, научници наглашавају потребу за додатним студијама које би допуниле и потврдиле ова открића.