Припазите на исхрану

Шта од хране и пића не треба конзумирати током врелих дана

  • 21.06.2024. 18:54

Осим прозрачне одјеће светлих боја и избјегавања мјеста гдје сунце „удара”, још један савезник у овим неповољним условима је наша исхрана.

Посебно, топлота утиче на наше тјелесне функције, укључујући наш метаболизам, варење и хидратацију. Као резултат тога, оно што одлучимо да једемо током љетњих мјесеци може погоршати или побољшати наше стање.

Намирнице које могу да нас расхладе љети су оне које имају висок садржај воде. Конзумирање ове хране може помоћи у одржавању наше основне тјелесне температуре ниском. С друге стране, конзумирање масне или зачињене хране може нам погоршати осјећај током љета. Ове намирнице такође могу подићи наш крвни притисак, због чега се осјећамо мање продуктивним.

Зачињена и пржена храна (нарочито по топлом времену)

Зачињену и пржену храну треба избјегавати током врућина јер подижу тјелесну температуру и изазива дехидрацију. Конзумирање ове хране такође може довести до пробавних сметњи и жгаравице.

Црвено месо

Црвено месо је тешко за пробавни систем и подиже тјелесну температуру. Конзумирање црвеног меса током врућег времена такође може довести до проблема са варењем и летаргије.

Кафа

Кафу треба избјегавати, јер је кофеин који садржи диуретик који може да дехидрира тијело. Испијање кафе такође може довести до повећања тјелесне температуре и знојења.

Слатка пића

Слатка пића такође треба избјегавати током врућег времена јер садрже велике количине шећера који могу изазвати дехидрацију и подићи ниво шећера у крви. Ова пића се могу замијенити водом или водом ароматизованом цитрусним воћем као што је лимун.

Алкохол

Алкохол дехидрира тијело и подиже тјелесну температуру. Такође може довести до топлотне исцрпљености и топлотног удара.

(Женски магазин)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: