Иако се ради о веома доступној и популарној храни без које већина људи готово да нема оброка, љекари упозоравају да прекомерна конзумација хљеба може довести до неколико нежељених посљедица по наше здравље.
Добијање на тежини
Висок унос једноставних угљених хидрата, попут претходно припремљеног бијелог хљеба, првенствено може довести до нагомилавања килограма, односно нежељеног дебљања.
Повећан ризик од дијабетеса
Исто тако, стручњаци упозоравају да прекомјерна конзумација хљеба доводи до повећаног ризика од дијабетеса. Наиме, храна која садржи угљене хидрате, као што је хлеб, изазива повећање шећера у крви. Висок ниво шећера у крви може довести до још штетнијих исхода као што су срчана обољења, губитак вида и болест бубрега, због чега је кључно да ниво шећера у крви буде под контролом.
Проблеми са кожом
Поред повећања тјелесне тежине и већег ризика од дијабетеса, ако једемо превише хљеба, могли бисмо да имамо проблема са здрављем наше коже. Истраживачи су открили да унос хране са високим гликемијским индексом, а то је сам бијели хљеб, погоршава стање наше коже, доводи до стварања бубуљица или акни.
Затвор
Проблеми са варењем су још један нежељени ефекат прекомјерне конзумације хљеба. Како објашњавају љекари, због недовољног уноса влакана може доћи до поремећаја у функционисању дигестивног система, што, између осталог, резултира и затвором.