Здрава намирница

Шта се дешава у организму ако сваког дана једемо цвеклу?

  • Извор: Крстарица
  • 05.11.2024. 16:36

Постоје бројне здраве намирнице које свакодневном конзумацијом доприносе здрављу организма. Једна од њих је цвекла, која је богата хранљивим материјама корисним за варење, циркулаторни систем и опште здравље.

Цвекла је доступна током цијеле године, а по хранљивости се истиче као извор влакана, фолата и калијума. Ове хранљиве материје доприносе бољем варењу, смањују могућност опстипације, подржавају правилно функционисање нервног система и подстичу рад мишића. Фолати, поред тога, стимулишу формирање ДНК и других генетских материјала, што је посебно корисно за регенерацију и раст ћелија.

Цвекла је корисна за спортисте због свог утицаја на циркулаторни систем: равномјерно распоређује кисеоник, хормоне и хранљиве материје по цијелом тијелу, помаже им да се брже опораве и побољшају функцију мишића.

У петак славимо Митровдан: Овај обичај треба испоштовати ноћ раније како би нас пратили мир и срећа

У петак славимо Митровдан: Овај обичај треба испоштовати ноћ раније како би нас пратили мир и срећа

Шта се дешава ако једемо цвеклу сваки дан?

Редовна конзумација цвекле пружа све наведене предности, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних тегоба, побољшава функционисање организма и спречавају болести повезане са старењем. Препоручена дневна количина је једна цвекла средње величине.

Важно је напоменути да прекомјерна конзумација цвекле може изазвати нежељене ефекте као што су нелагодност у стомаку, дијареја или повећање гасова. Такође, због бетанинског пигмента, урин и столица могу попримити црвенкасту боју, што може бити узнемирујуће, али не и опасно.

Како јести цвеклу?

Цвекла се може конзумирати на различите начине, али да би се задржала већина хранљивих материја, препоручује се да је једете сирову – нарезану на коцкице или нарендану у салатама. Још један укусан и здрав начин је припрема сока од цвекле.

Како избјећи мигрену и умор очију ако сте стално пред рачунаром

Како избјећи мигрену и умор очију ако сте стално пред рачунаром

Рецепт за сок од цвекле:

Цвекли уклоните петељке и кору и исјеците је на коцкице.

У блендер ставите три шаргарепе, коцкице цвекле и сок од једног лимуна.

По потреби додајте мало воде и уживајте. Препоручује се да се дневно конзумира око 250 мл овог сока.

Цвеклу треба конзумирати умјерено. Људи са каменом у жучи или стомачним тегобама треба да се консултују са љекаром прије конзумирања, како би избјегли могуће нежељене ефекте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?