Grejp, voće bogato vitaminom C i fitokemikalijama, jača imunitet, regulira metabolizam, sprečava razvoj karcinoma, posebno pluća i debelog crijeva. Grejp je prava bomba vitamina i minerala sadrži kalcij, kalij, fosfor te obiluje vitaminima A i C. Osim toga, sprečava infekcije i prehlade te čisti crijeva, što je dovoljno razloga da se ovo voće uvijek nađe na vašem kuhinjskom stolu. Ovo voće sadrži i pektin koji smanjuje holesterol u krvi.
Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpa kao obavezan dio doručka, jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog crijeva. Novija saznanja o grejpu potvrđuju da je ovaj plod vrlo učinkovit u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje protiv gripe i prehlade.
Ekstrakt koštica grejpa snažno je sredstvo protiv više od 800 vrsta bakterija i 100 vrsta gljivica. Grejp čisti crijeva i stabilizira crijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast okus, ubrzava probavu. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije.
Studija njemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpa pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.