Редовна конзумација брескви може помоћи у контроли високог нивоа холестерола, који је фактор ризика за развој болести крвних судова и срца. Брескве садрже фенолна једињења која спречавају стварање ЛДЛ холестерола.
Повишен холестерол представља значајан ризик јер може да подстакне стварање плака у артеријама, што резултира сужавањем протока крви и могућим срчаним или можданим ударом.
Главни фактор који доприноси високом холестеролу је исхрана, посебно унос намирница богатих засићеним мастима.
Али исхрана такође може бити од помоћи у снижавању холестерола. Према нутриционисткињи Шони Вилкинсон, брескве могу бити одличан додатак вашој исхрани ако сте забринути због нивоа холестерола.
"Брескве су изузетно корисне за држање холестерола под контролом. Имају мало засићених масти, али су богате влакнима", објашњава Вилкинсон.
Нутрициониста истиче да влакна вишеструко утичу на смањење нивоа холестерола.
"Растворљива влакна имају способност да се вежу за холестерол у дигестивном тракту, спречавајући апсорпцију у крвоток, а то смањује количину холестерола доступног тијелу за употребу или складиштење. Растворљива влакна такође могу повећати излучивање жучне киселине. Жучна киселина се производи из холестерола у јетри и важне је за варење. Када се влакна вежу за ту киселину у цријевима, промовише њено елиминисање из тијела. То подстиче јетру да користи више холестерола за производњу нових жучних киселина и тако снижава ниво укупног холестерола“, каже нутрициониста.
Осим тога, влакна која се налазе у брескви успоравају варење, што резултира дужим осјећајем ситости и стабилизацијом нивоа глукозе у крви.
Студија, објављена у Јоурнал оф the Ацадеми оф Нутритион and Диететицс, открила је да брескве спадају међу воће за које се показало да снижавају ниво холестерола због садржаја флавоноида и стилбена. Студија на скоро 1.400 људи показала је да су људи који су конзумирали брескве, као и јабуке, шљиве или крушке, смањили ниво липида – масти у крви.
Иначе бресква је нискокалорично воће које је изузетно хранљиво. Извор је витамина Ц, витамина А, витамина Е и витамина К. Садрже и влакна, калијум, бакар, манган и друге минерале који су важни за здравље. Брескве су такође богате антиоксидансима који помажу у борби против слободних радикала и одржавању здравља коже. Међутим, од витамина највише садржи бета-каротен (црвено-наранџасти пигмент) и витамин Ц.
Висок садржај калијума у плоду брескве одговоран је за превенцију болести бубрега, као и за превенцију чира на желуцу, а витамин Ц помаже у борби против алергија, вирусних и бактеријских инфекција, респираторних болести и низа других болести.
Постоји много сорти брескви које се разликују по величини, боји, укусу и текстури, а могу се јести саме, користити за колаче или џемове, али се користе у припреми разних јела као што су салате, смутији, воћне чаше, воћне торте и сладоледи.
Брескве садрже витамин Е, који је познат по свом благотворном дјеловању на кожу. Помаже у хидратацији коже, смањује упале и штити од оштећења изазваних УВ зрацима.
Треба напоменути и да су одлична храна за труднице, али и да садрже врло мало калорија, па се сматрају одличним савезником за лакше и брже мршављење.