Многима је омиљено јело за доручак сендвич, у који се обавезно поред салате ставља и мало меса, при чему је то обично шунка. Међутим, стручњаци савјетују да је потребно да будете опрезни са овом намирницом.
Поред тога што шунка садржи добре нутритијенте, она у себи има и оне негативне, односно има једну нуспојаву — задржава воду у тијелу.
Да би шунка имала добар укус, приликом прављења овог производа у шунку се додаје доста соли, односно како је америчко Министарство пољопривреде пренијело, ради се о томе да у 85 грама димљене шунке има чак 830 милиграма натријума.
Тако да приликом честог конзумирања шунке то доводи до задржавања воде у тијелу, те због тога могу отицати стопала, шаке или зглобови.
Али то није све… Посљедица има много више од отицања. Дакле, приликом прекомјерног уношења соли и у организам, приликом задржавања воде долази до задржавања воде, чиме се прави притисак на крвне судове што може повећавајући ризик од инфаркта или можданог удара.
Може доћи и до губљења калцијума из костију што може на дужи рок да направи озбиљне проблеме са костима.
Такође, велика количина соли може негативно утицати на јетру и бубреге. Нутриционисти препоручују да је неопходно јести шунку умјерено, али и то да је потребно да попијете већу количину воде, пише Пинк.рс.