Људи који једу паковање кокица дневно мање пате од деменције, сугерише једна студија.
До овог открића су дошли истраживачи са Универзитета Раш у Чикагу. За студију, објављену недавно у часопису "Неурологија", научници су анализирали податке 3.300 одраслих особа које су у просјеку имале 75 година и нису имале деменцију.
Сви они су учествовали у "Пројекту здравља и старења" у Чикагу, који је пратио 10.000 људи у периоду од 1993. до 2012. године.
Испитаници су анкетирани сваке три године о томе колико често једу интегралне житарице и од њих је затражено да ураде и когнитивне и тестове памћења, који укључују задатке као што су памћење листе ријечи, бројева и њихово стављање у исправан редослијед, преноси Политика.
Истраживачи су пронашли да су они који су дневно јели 85 или више грама интегралних житарица, као што су лагано посољене кокице, киноа или друге житарице, имали мање опадање когнитивних оцјена на тестовима, у поређењу са онима који нису јели те намирнице.
Бенефити цјеловитог зрна
Цијела зрна житарица имају веома висок садржај влакана, што успорава унос шећера у крвоток.
На тај начин се спрјечава скок шећера, који може да изазове плак у артеријама и упале, што повећава ризик од деменције.
Више од шест милиона Американаца има деменцију, али се очекује да ће се ова цифра више него удвостручити у наредне двије деценије.
Дијететске смјернице за Американце препоручују најмање три порције намирница од цијелог зрна дневно, при којима је једна порција еквивалентна једној кришки хљеба или пола шоље куване тјестенине или риже.
Након прилагођавања факторима као што су старост, пол, образовање и пушење, истраживачи су установили да су они који једу три или више порција интегралних житарица дневно имали спорији когнитивни пад, који је рано обиљежје деменције, од оних који су јели најмање.
Истраживачи нису били сигурни зашто једење цјеловитих житарица смањује ризик од деменције, али су рекли да се то може повезати са тим да интегралне житарице помажу у регулисању шећера у крви или повећању броја здравих бактерија у цријевима.
То би помогло да се смањи ризик од упале и оштећења крвних судова, рекли су они, што би могло да смањи ризик од развоја деменције.
Ова студија је била само опсервациона, па није пружила конкретне доказе да кокице смањују ризик од деменције. У обзир, такође, нису узети со ни уље за пржење, нити преливи за ове грицкалице, као што су путер, сир или шећер, а који могу повећати ризик од деменције тако што ће утицати на појаву гојазности.
Лимит ове студије је и тај, што су учесници сами пријављивали шта су јели, без подношења неког вида доказа.
Доктор Сјаоран Лиу, епидемиолог који је водио истраживање, каже да са Alchajmerovom болешћу и деменцијом која погађа милионе Американаца, проналажење начина да се спријечи болест је висок приоритет јавног здравља.
"Узбудљиво је видјети да би људи потенцијално могли да смање ризик од деменције повећањем уноса интегралних житарица за неколико порција дневно", рекао је он.