Свињска маст има много калорија, али се сматра да може имати добар учинак на здравље ако се једе умјерено. Свињска маст садржи око 40 одсто засићених масти, око 50 одсто мононезасићених масти и око десет одсто полинезасићених масти.
Богата је витаминима и минералима
Свињска маст је богата витаминима А, Д и Е који јачају имунитет, као и елементима као што су селен, калцијум, магнезијум, манган, фосфор, цинк, натријум, бакар и гвожђе.
"С друге стране, свакодневно једење свињске масти може повећати количину холестерола у крви. Осим тога, свињска маст се не препоручује особама које имају проблема с гуштерачом јер је маст тешко сварљива и може изазвати горушицу и бол", рекао је нутрициониста Михаел Кутузов.
Пазите на количину
Он истиче да свињска маст може повећати ризик од настанка жучних каменаца, али ипак не савјетује људима да се потпуно одрекну ове намирнице.
"Унос свињске масти треба бити умјерен. Препорука је не уносити више од 15 до 20 грама свињске масти дневно", додао је нутрициониста. Дакле, иако се не сматра здравом у поређењу с омега-3 мастима, попут маслиновог уља, свињска маст ипак се може користити у умјереним количинама као дио уравнотежене исхране.