Шољица топле кафе побољшава расположење и отклања умор. Али, и хладна кафа има неке предности.
"Показало се да топла кафа има веће количине антиоксиданата, што би могло бити корисно за здравље", рекао је др Мајиду Бејзит, кардиолог.
Антиоксиданси су молекули који нападају слободне радикале, нестабилна једињења која повећавају оксидативни стрес у цијелом тијелу. Показало се да превише оксидативног стреса оштећује ћелије и доводи до дугорочних здравствених проблема као што су болести срца, Алцхајмерова болест, отказивање бубрега.
Студија из 2018. на примјер, открила је да топла кафа има већи ниво антиоксиданата у поређењу са леденом кафом.
То је зато што кување кафе у топлој води извлачи више хранљивих материја из зрна него припрема кафе у хладној води.
С друге стране, хладна кафа има мању киселост и може помоћи регулисању шећера у крви.
Нека истраживања такође сугеришу да вам топла кафа може дати већи енергетски подстицај. Студија Америчког хемијског друштва из 2020. године, на примјер, открила је да у врућој кафи постоји већи ниво кофеина него у хладној кафи, преноси Дејли Мејл.
Чак и мирис топле кафе може да учини да се осјећате опуштеније, јер топла кафа има јачу арому од ледених пића.