Чај је познат по својим бројним благотворним дејствима на здравље, али ако редовно користите онај из кесице, можда бисте требали да преиспитате ту навику. Травар Раде из Параћина упозорава да индустријски чајеви нису ни приближно квалитетни као природни.
Већина нас годинама пије чајеве у кесици вјерујући да су здрави, али Раде објашњава кључне разлике између индустријских и природних чајева.
"Куповни чајеви не могу да се пореде с природним. Узмете једну кесицу, пресијеците је, и видјећете да унутра има свега и свачега, само најмање чаја. Они скупљају све – коријен, цвијет, трску, стабљику, лист – и на то додају вјештачке прашкове. Због тога, када кесицу убаците у врелу воду, она одмах пушта боју. То је резултат вјештачке боје, а не природног састава, ако кесица одмах пусти боју, проспите и не пијте тај чај", објашњава Раде.
Савјетује да се људи клоне ових индустријских напитака и пређу на природне чајеве. Природни чајеви, за разлику од индустријских, долазе из познатих извора, а самим тим имате увид у то шта тачно уносите у организам. Такође, природни чајеви пружају неупоредиво бољу арому и љековита својства, јер нису третирани хемикалијама и вјештачким додацима.
Осим што су здравији, природни чајеви не садрже вјештачке боје и ароме, које могу негативно утицати на организам. Управо зато, Раде препоручује да се трудите да набављате чајеве из провјерених извора, било да их сами берете или купујете од поузданих травара.