Вјероватно смо већ пуно пута чули да је доручак најважнији оброк дана, а оно што једемо ујутро може да утиче не само на наш дан већ и на наше дугорочно здравље.
Погрешан избор доручка не утиче само на циљеве везане уз тјелесну тежину, већ може да повећа и ризик од одређених болести, укључујући и рак.
Према ријечима онколошкиње др Суе Kлентон, одређена и уобичајена храна за доручак може бити повезана с ризиком од рака. Ево на које врсте хране упозорава.
1. Прерађено месо
Намирнице попут сланине и кобасица често се сматрају неизоставним дијелом доручка, али могу озбиљно угрозити здравље.
“Прерађено месо садржи конзервансе попут нитрата и нитрита који током кувања могу стварати канцерогене спојеве“, упозорава др Цлентон за СхеФиндс. Свјетска здравствена организација класификује прерађено месо као групу 1 карциногена.
Здравија алтернатива може бити доручак богат биљним протеинима, попут тофуа, пасуља или сочива. „Размислите о кајгани од поврћа с тофуом и зачинским биљем за нутритивно богат почетак дана“, предлаже онколошкиња.
2. Слатке житарице
Иако су практичне и често укусне, слатке житарице могу повећати ризик од рака.
“Висок унос шећера повезан је с гојазношћу, која је познати фактор ризика за различите врсте рака“, објашњава др Kлентон.
Уз шећер, већина житарица је високо прерађена и садржи адитиве. За здравију опцију можемо бирати цјеловите житарице без додатих шећера и обогатити оброк свјежим воћем, орашастим плодовима и сјеменкама за уравнотежен и храњив доручак.
3. Пржена храна
Пржени кромпирићи и слична пржена храна могу да садрже акриламид, хемикалију која се ствара пржењем скробних намирница на високим температурама и повећава ризик од рака. Осим тога, пржена храна садржи нездраве масноће које додатно нарушавају здравље.
Др Kлентон препоручује печење или припрему кромпира у фритези на ваздух као здравију алтернативу. „Додајте свјеже воће или салату од мешаног поврћа како бисте доручак учинили лакшим и здравијим“, закључила је.