Најважнији оброк дана

Три врсте доручка које треба избјегавати

  • Извор: Глас Српске
  • 15.12.2024. 15:41

Вјероватно смо већ пуно пута чули да је доручак најважнији оброк дана, а оно што једемо ујутро може да утиче не само на наш дан већ и на наше дугорочно здравље.

Погрешан избор доручка не утиче само на циљеве везане уз тјелесну тежину, већ може да повећа и ризик од одређених болести, укључујући и рак.

Према ријечима онколошкиње др Суе Kлентон, одређена и уобичајена храна за доручак може бити повезана с ризиком од рака. Ево на које врсте хране упозорава.

1. Прерађено месо

Намирнице попут сланине и кобасица често се сматрају неизоставним дијелом доручка, али могу озбиљно угрозити здравље.

“Прерађено месо садржи конзервансе попут нитрата и нитрита који током кувања могу стварати канцерогене спојеве“, упозорава др Цлентон за СхеФиндс. Свјетска здравствена организација класификује прерађено месо као групу 1 карциногена.

Здравија алтернатива може бити доручак богат биљним протеинима, попут тофуа, пасуља или сочива. „Размислите о кајгани од поврћа с тофуом и зачинским биљем за нутритивно богат почетак дана“, предлаже онколошкиња.

2. Слатке житарице

Иако су практичне и често укусне, слатке житарице могу повећати ризик од рака.

“Висок унос шећера повезан је с гојазношћу, која је познати фактор ризика за различите врсте рака“, објашњава др Kлентон.

Уз шећер, већина житарица је високо прерађена и садржи адитиве. За здравију опцију можемо бирати цјеловите житарице без додатих шећера и обогатити оброк свјежим воћем, орашастим плодовима и сјеменкама за уравнотежен и храњив доручак.

3. Пржена храна

Пржени кромпирићи и слична пржена храна могу да садрже акриламид, хемикалију која се ствара пржењем скробних намирница на високим температурама и повећава ризик од рака. Осим тога, пржена храна садржи нездраве масноће које додатно нарушавају здравље.

Др Kлентон препоручује печење или припрему кромпира у фритези на ваздух као здравију алтернативу. „Додајте свјеже воће или салату од мешаног поврћа како бисте доручак учинили лакшим и здравијим“, закључила је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Путуј, пробај заволи са Лазаром

    'Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Центар дана Специјал: Јахорина (Р)

    Наша екипа и овај пут отвара јединствени свијет зимских авантура и забаве на Јахорини и открива се оне њене чари које је чине омиљеним избором туриста за зимовање цијелог региона.