Ако покушавамо смршати и притом бирамо здравије масти, неке намирнице нам могу итекако помоћи. Стручњаци истичу да одређене врсте масти пружају добар извор здравих масти те помажу у регулацији апетита и подршци метаболизму. У наставку су три избора која нутриционисти препоручују за мршављење.
1. Уље авокада
Иако је маслиново уље једно од најпопуларнијих "здравих" уља за кување, неки људи занемарују уље авокада, које је једнако добро за унос здравих масти и помоћ при мршављењу.
Према ријечима дијететичарке Схелли Баллс, уље авокада и сам авокадо "препуни су здравих масти". Познати су по високом удјелу једноструко незасићених масти, које су здравије од засићених.
"Уље авокада врло је свестрано и има вишу тачку димљења те неутралнији окус у успоредби с маслиновим уљем, што га чини одличним избором за различите технике кувања", каже Балл..
2. Мијешани орашасти плодови
Многи здравствени стручњаци сматрају орашасте плодове "суперхраном" јер су богати протеинима, нутријентима и изузетно су свестрани. Баријатријски хирург др Елиас Ортиз Цомпанy тврди да су орашасти плодови попут бадема и ораха такође добар извор једноструко незасићених масти те нуде "добру комбинацију протеина и влакана".
"Ова комбинација помаже у контроли глади и одржавању стабилног нивоа шећера у крви", додаје др Ортиз, напомињући да је важно обратити пажњу на величину порција при мршављењу јер, иако су одличан извор здравих масноћа, могу имати висок калоријски садржај.
Порција обичних орашастих плодова може бити заситан међуоброк током дана, а могу се користити и као додатак другим јелима, попут зобених пахуљица за доручак или салата за ручак.
3. Лосос
Лосос је врло популаран извор масти и протеина за оне који желе смршати. Лагана је алтернатива месу попут пилетине и говедине те је богат природним изворима здравих масти.
Ако нисмо љубитељи лососа, др Ортиз напомиње да међу масну рибу спадају и сардине и скуша - све три су одличан извор омега-3 масних киселина.
"Ове здраве масноће могу помоћи у смањењу упала у тијелу, што има улогу у дебљању и начину на који тијело складишти масноће. Оне су такође богате протеинима па ће вас дуже држати ситим", истиче др Ортиз. Препоручује да у прехрану укључимо лосос или другу масну рибу бар двапут седмично ако покушавамо смршати, јер то може бити "паметан начин за подршку метаболизму и опћем здрављу током процеса мршављења".
Лосос је изврстан главни састојак за оброк намијењен мршављењу, а још је задовољавајући када се послужи с печеним поврћем или салатом.