Istraživanja pokazala

Veganski način ishrane povećava rizik od moždanog udara

  • 09.09.2019. 20:36

Vegetarijanski i veganski način ishrane smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali povećava rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija koja je provedena u Velikoj Britaniji.

Rezultati istraživanja u sklopu kojeg su naučnici tokom 18 godina proučavali 48.000 osoba objavljeni su u časopisu "British Medical Journal". Studija je analizirala podatke iz "EPIC-Oxford" istraživanja, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.

Polovina učesnika ovog istraživanja, registrovana u periodu između 1993. i 2001. godine, bili su mesojedi, nešto više od 16.000 ljudi bili su bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 peskatarijanci, odnosno ljudi koji od mesa jedu samo ribu. O prehrambrenim navikama govorili su kada su se pridružili studiji i ponovo 2010. godine. Za potrebe ove studije naučnici su u obzir uzeli njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesnu aktivnost.

Rezultati istraživanja pokazali su da peskatarijanaci imaju 13 odsto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na osobe koje su jele meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 odsto niži rizik. No, u isto vrijeme vegetarijanci i vegani imali su 20 odsto viši rizik od moždanog udara.

Naučnici smatraju da je razlog nizak nivo vitamina B12, no naglašavaju da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.

Frenki Filips iz Udruženja dijetetičara Velike Britanije poručuje da je ovo opservacijska, a ne uzročno-posljedična studija te naglašava važnost raznovrsne ishrane.

"Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu ishranu i jesti raznoliku hranu", rekao je Filips.

Тагови: