Раст и здравље косе подстичу витамини и минерали које добијамо исхраном и сунчевом свјетлошћу, а који су неопходни за раст и функцију ћелија. Ако не добијамо довољно ових елемената природним путем, можемо да развијемо недостатак витамина или низак ниво једног или више витамина. Недостатак може да утиче на здравље на неколико начина и у зависности од витамина или минерала којих немамо довољно, то се одражава и на здравље косе.
За раст косе важан је унос одређених витамина и минерала.
Гвожђе
Гвожђе је есенцијални минерал који утиче на све ћелијске функције. Игра кључну улогу у брзом расту ћелија, укључујући ћелије у фоликулу длаке. Фоликули длаке чувају протеин који се зове феритин и ослобађа гвожђе када је ниво у крви низак. Недостатак гвожђа је један од најчешћих недостатака који може да ослаби косу или заустави њен раст. Када тијело нема довољно гвожђа, оно узима феритин из фоликула длаке како би одржало нормалне нивое феритина у крви и подржало битније тјелесне функције.
Недостатак гвожђа је 1,8 пута већи код вегана и вегетаријанаца него код људи који једу месо. Биљке садрже не-хем гвожђе које тијело не апсорбује исто тако добро као и гвожђе на бази хема (животињског поријекла). Намирнице са високим садржајем гвожђа су:
- Житарице и хљеб обогаћени гвожђем (гвожђе се додаје током обраде)
- Сардине, туњевина
- Говеђа џигерица, говедина, пилетина, ћуретина
- Бијели пасуљ, пасуљ, грашак, сланутак, сочиво
- Тофу
- Спанаћ
- Орашасти плодови
- Суво грожђе.
Витамин Д
Витамин Д утиче на косу утичући на циклус раста косе. Фоликули длаке имају рецепторе који се везују за витамин Д. Будући да се витамин Д везује за рецептор, подстиче анагену фазу раста косе (активни раст). Када тијело не добије довољно витамина Д кроз исхрану или сунчеву свјетлост, може да доживи паузу у расту косе или појачано опадање.
Дио дневне дозе витамина Д можемо да добијемо излагањем сунцу кроз апсорпцију коже. Најбољи извори витамина Д у исхрани су масна риба, док се мање количине налазе у неким другим месним и млијечним намирницама. Печурке третиране ултраљубичастим (УВ) свјетлом могу да буду посебно богате витамином Д. Извори витамина Д у храни укључују:
- Пастрмка, лосос, туњевина, скуша
- Говеђа јетра
- Жуманца
- Сир
- Печурке изложене УВ свјетлу
- Житарице и млијечни производи обогаћени витамином Д.
Фолна киселина
Фолна киселина је синтетичка, вјештачка верзија фолата. Наше тијело не складишти фолну киселину, тако да је унос овог витамина кроз здраву исхрану важан. Фолат има много улога у тијелу, као што је помоћ у прављењу ДНК која носи генетске информације. Такође помаже ткивима да расту, а ћелије правилно функционишу. Због своје улоге у производњи ДНК, истраживачи вјерују да игра одређену улогу у фоликулима длаке. Већина хране обогаћена је фолном киселином, тако да је њен недостатак ријеткост. Фолат можете пронаћи у сљедећим намирницама:
- Махунарке
- Зелено лиснато поврће
- Јаја
- Цвекла
- Банане
- Агруми
- Џигерица.
Цинк
Цинк игра виталну улогу у деоби и репродукцији ћелија, укључујући ћелије одговорне за раст косе. Такође утиче на цјелокупно здравље косе јер је есенцијални минерал за развој фоликула длаке и његових функција. Цинк добијамо кроз добро избалансирану исхрану. Примарни извори цинка су из рибе и меса. Намирнице са високим садржајем цинка су:
- Говедина
- Свињетина, ћуретина
- Шкампи, сардине
- Сјеме бундеве
- Сочиво
- Овсена каша
- Грчки јогурт, млијеко, сир
- Житарице обогаћене цинком.
Биотин
Биотин помаже у стварању протеина, попут кератина, који јача праменове косе. Већина људи може да добије биотин из исхране. Бактерије цријева су такође одговорне за стварање довољног нивоа овог витамина. Недостатак биотина може да настане као резултат узимања антибиотика који ометају цријевне бактерије или одређених лијекова, као што су лијекови против напада. Такође се може јавити код људи са недостатком карбоксилазе. Неки недостаци цинка могу да буду посљедица конзумирања превеликих количина сирових бјеланаца, јер сирова јаја садрже протеин који спречава апсорпцију биотина у тијелу.
Биотин се налази у месу, риби, јајима и џигерици, сјеменкама и орашастим плодовима, као и у неком поврћу. Добри извори хране богате биотином су:
- Говеђа јетра
- Јаје (цијело, кувано)
- Лосос
- Свињетина
- Сунцокрет
- Бадеми
- Слатки кромпир
- Броколи
- Спанаћ.
(Е-клиника)