Воће коју препоручују сви нутриционисти и љекари и која се генерално сматра здравом, садржи угљене хидрате, глукозу и фруктозу.
Управо ту лежи опасност од овог воћа. Ако се конзумира у великим количинама, ово посљедње може да доведе до болести масне јетре (неалкохолне).
„На примјер, јабуке садрже више фруктозе, док код кајсија преовладава глукоза“, рекла је нутриционисткиња Ели Кригер.
Кригер каже да је овај проблем могуће избјећи ако се поведе рачуна о томе у које доба дана се воће узима, као и у којој количини. Па тако је препорука да се узима у пријеподневним часовима када нам је метаболизам бржи, када боље варимо храну и организам „разлаже“ глукозу и фруктозу…
Она је и објаснила да се глукоза регулише инсулином, након чега се претвара у залихе енергије и масти. Ево шта се заправо дешава: када унесемо воће, односно фруктозу у организам она се прво складишти у јетри, али не и у мишићима. Чим се залихе гликогена у јетри попуне, сав вишак се претвара у маст, а то је оно што представља највећи ризик за развој болести масне јетре.
Па тако, начин да се ово спријечи и на неки начин неутралише негативно својство воће јесте да се конзумира са другом храном. Протеини ће помоћи да се спријечи обољење јетре.