Још од дјетињства знамо да је мрква одлична за вид, међутим, постоје и друге намирнице које ће својим састојцима допринијети бољем здрављу очију. Свих пет чула, вид, слух, додир, мирис и укус, важни су за повезивање са свијетом око нас. Међутим, истраживања показују да шира јавност доживљава вид као најцјењеније чуло, а лако је разумјети зашто.
За људе који виде, већина наших првих утисака и начина на који опажамо околину повезана је с видом. Вид такође игра кључну улогу у учењу, а процјењује се да се 80 посто учења одвија гледањем.
Исхрана и здравље очију
Ако сте на прегледу вида увијек добро пролазили, можда сте међу онима који ће здравље очију узети здраво за готово. Генетика игра велику улогу у здрављу вида, но истраживања показују да је старост најчешћи фактор који утиче на појаву болести ока. Иако не можете успорити вријеме, можете промијенити стил живота. Неки од најбољих начина да очувате своје очи здравима, према клиници Кливленд, укључују заказивање редовних очних прегледа, ношење сунчаних наочара и конзумацију здраве хране која је добра за очи.
- Иако људи можда не схватају, храна коју једете може утицати на здравље очију и, наравно, на свеукупно здравље. Добро уравнотежена исхрана може помоћи у борби против очних стања и болести као што су макуларна дегенерација повезана са старењем, катаракта и суве очи - каже Роксана Ехсани, регистрована дијететичарка из Мајамија.
Храна за очи
Скоро све есенцијалне хранљиве материје на неки су начин добре за здравље, али неке посебно дјелују на очи и вид. Стручњаци препоручују да једемо разнолику храну богату хранљивим материјама, но поједине намирнице посебно су добре за вид.
Америчка оптометријска задруга (АОА) и Америчка академија за офталмологију (ААО) препоручују сљедеће кључне хранљиве материје за здравље очију:
Лутеин и зеаксантин: антиоксиданси који се примарно налазе у тамном лиснатом зеленом поврћу и могу смањити ризик од катаракте и других хроничних очних болести.
Витамин Ц: антиоксиданс који се налази у пуно воћа (и поврћа!) који може успорити напредовање макуларне дегенерације повезане са старењем и губитка видне оштрине.
Витамин Е: антиоксиданс који се налази у биљним уљима, орашастим плодовима и поврћу попут слатког кромпира који штити здраво ткиво ока од оштећења слободних радикала
Цинк: есенцијални минерал који се налази у плодовима мора и орашастим плодовима који може заштитити од оштећења вида и катаракте.
Омега-3 масне киселине: есенцијалне масне киселине такође се налазе у масној риби, орашастим плодовима и сјеменкама које су такође кључне за здраве очи и подржавају развој вида и сузних жлијезда.
Антиоксиданси су кључни
Шта је заједничко овим нутријентима? Осим омега-3 масних киселина, сви су они антиоксиданси или имају антиоксидативна својства. А према дијететичарима, антиоксиданси су најбоље хранљиве материје за здравље очију.
- Очи су осјетљиве на оксидативни стрес. Оксидативни стрес може узроковати очне болести, па антиоксиданси могу помоћи у заштити здравља очију и смањити ризик од болести попут глаукома и дијабетичке ретинопатије - каже Ким Калп, дијететичарка у Сан Франциску.
Намирнице за бољи вид
Лосос
Обично повезане са здрављем мозга, омега-3 масне киселине познате као докозахексаенска киселина (ДХА) и еикосапентаенска киселина (ЕПА) такође су виталне за здравље очију – а лосос их је пун.
- Масне рибе богате су ДХА и ЕПА, за које се показало да имају добар учинак на здравље очију већ у материци. Током феталног развоја и у првих неколико дана живота, очи постају обогаћене омега-3 масним киселинама, посебно ДХА - објашњава Роксана Ехсани, регистрована дијететичарка из Мајамија.
Броколи
Бројне су здравствене добробити броколија, укључујући способност заштите здравља очију. За почетак, истраживања су доказала да обилује витамином Ц, антиоксидансом који смањује оксидативни стрес у очима и помаже у спречавању катаракте. Порција броколија садржи 81,2 милиграма (мг) витамина Ц, што је око 90 посто дневне вриједности за мушкарце и више од 100 посто за жене. Броколи је такође добар извор витамина А. Њено богатство антиоксиданса може помоћи у спречавању дегенерације макуле повезане са старењем.
Слатки кромпир
Мрква већ дуго држи титулу најбоље хране за здравље очију. То је зато што је богата бета-каротеном, пигментом који наранџастом поврћу даје живу нијансу. Мрква је свакако богата бета-каротеном, али слатки кромпир заправо садржи више овог корисног пигмента. Порција куване мркве садржи 8,3 мг бета-каротена, док иста порција печеног слатког кромпира садржи 11,5 мг тог нутријента.
(Најжена)