Воће

За шта су све здраве кајсије

  • 01.04.2024. 10:52

Кајсија је воће из групе којој припадају и шљива, бресква и трешња и у себи садржи значајну количину витамина А и Ц, док је од минерала најзаступљеније жељезо, а имају највећи ниво антиоксиданса каротеноид.

Плод је најсличнији плоду брескве, а величина и боја су му нешто другачије. Обично су жуте или наранџасте боје, коштица је знатно глађа од оне у брескви и више личи на коштицу шљиве.

У 100 грама кајсија има 48 калорија. Кајсија садржи највише шећера, а мало масти и бјеланчевина. Од витамина значајне су количине витамина А и Ц, док је од минерала најзаступљеније жељезо.

Сушене кајсије имају нешто већу енергетску вриједност, па у 100 грама има 241 калорија. Због великог садржаја влакана, суве кајсије могу да се користе за олакшавање пробаве и рјешавања проблема затвора. Лаксативни ефекат може да се постигне послије поједена три до четири комада суве кајсије.

Истраживањима је утврђено да кајсије имају највећи ниво каротеноида од свег воћа. Каротеноиди су антиоксиданси који снижавају ризик од кардиоваскуларних проблема, смањују ниво лошег холестерола и штите од рака. У неким културама се кајсијама придају и афродизијачка својства.

У традиционалној кинеској медицини кајсије потпомажу рехидратацију и имају детоксиколошку улогу, преноси "Политикин магазин".

С обзиром на латинско име које значи "јерменска шљива", претпоставља се да је постојбина кајсије Јерменија, гдје су пронађене коштице кајсије из неолитског времена.

Ова претпоставка се не може доказати јер су остаци овог воћа нађени у Индији и Кини у 5.000 година старим археолошким слојевима.

Како разликовати напад панике од срчаног удара: Симптоми су веома слични

Како разликовати напад панике од срчаног удара: Симптоми су веома слични


Данас кајсије расту широм свијета, али највише на Медитерану, средњој Азији и далеком истоку. Највећи произвођачи кајсија су Турска, Иран, Италија, Пакистан, Грчка, Француска, Алжир, Шпанија, Јапан, Мароко и Сирија.

Тврђи плодови дуже трају

Приликом куповине потребно је обратити пажњу на боју и чврстину плода. Најбоље су плодови наранџасте боје, релативно тврди.

Ако волите да их једете у свјежем стању, бирајте плодове без знакова оштећења, а ако их користите за џемове и преливе за торте и колаче, можете да узмете и мекше плодове јер су слатки.

Ако су недозреле најбоље је да их ставите у папирну кесу и да их држите на собној температури, два до три дана, даље од сунца јер ће сазрети.

Уколико се чувају у фрижидеру трају до недјељу дана. Плодове који су презрели најбоље је одмах употребити за јело или припрему сокова и џема.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: